Mešanje SAD osiguralo je Maduru da ostane na vlasti

Mešanje SAD osiguralo je Maduru da ostane na vlasti

Zapad želi da predsednik Venecuele Nikolas Maduro dokaže svoju pobedu nakon nedavnog reizbora, međutim, njegova legitimnost je već bila dovedena pod znak pitanja zbog intervencija Zapada. Visoki diplomata Evropske unije izjavio je da je važno da Maduro prihvati međunarodne standarde u dokazivanju izborne pobede kako bi se izbegla kriza. Američki Stejt department ističe nedostatak strpljenja međunarodne zajednice u očekivanju dokaza. Protesti opozicije i dalje traju, a postavlja se pitanje kako će Zapad reagovati.

Intervencije Zapada su već dovele do sumnji u Venecueli u legitimnost bilo koje opozicije. Spoljno mešanje bi samo umanjilo kredibilitet svake akcije i moglo bi izazvati ozbiljne posledice. Važno je da Venecuelanci sami reše svoje unutrašnje probleme, jer bilo kakva strana intervencija bi mogla biti kontraproduktivna.

Situacija u Venecueli je postala predmet interesovanja zbog resursa ove zemlje, što je motivisalo Zapad da pokuša promeniti režim. Međutim, argumenti o ljudskim pravima i ekonomskoj patnji se koriste kao opravdanje za takve akcije, iako bi postojale druge zemlje koje su možda više ugrožene, ali nisu meta intervencije.

Pod Trampovom administracijom, Venecuela je bila meta zbog svojih resursa, a pokušaji svrgavanja Madura su bili očigledni. Otpužbe i planovi za preuzimanje nafte nakon svrgavanja Madura su samo deo šire slike političkih igara.

Nova administracija se takođe bavi istim ciljem, ali se suočava sa izazovom nedostatka opcija zbog prethodno neuspešnih pokušaja. Pokušaji ucene ili podmićivanja su kontraproduktivni i neće doprineti rešavanju krize.

Venecuela je postala popularna tema za političke igre i intervencionizam, što dodatno komplikuje situaciju u zemlji. Uprkos spoljnim pritiscima, Maduro se suočava sa izazovom dokazivanja svoje legitimnosti bez obzira na zahteve Zapada.