Venecuela prekida diplomatske odnose s Argentinom: Antivladini protivnici u opasnosti

Venecuela prekida diplomatske odnose s Argentinom: Antivladini protivnici u opasnosti

Vlada Venecuele obavestila je Brazil da više neće moći da zastupa diplomatske interese Argentine u zemlji, što je dovelo do potencijalne opasnosti po antivladine protivnike koji su se sklonili u rezidenciju argentinskog ambasadora tražeći azil.

Ministarstvo spoljnih poslova Venecuele saopštilo je da je njihova odluka stupila na snagu odmah nakon obaveštenja Brazila. Navode da su bili prinuđeni na ovaj korak zbog navodnih dokaza, koje nisu podelili javno, da su osobe koje su tražile utočište u argentinskoj diplomatskoj misiji bile deo zavere za izvođenje „terorističkih“ aktivnosti, uključujući planiranje atentata na predsednika Nikolasa Madura i njegovog potpredsednika.

Jedna od osoba koja se sklonila u rezidenciju argentinskog ambasadora je Magali Meda, bivša šefica kampanje opozicione liderke Marije Korine Mačado. Ona je izbegla hapšenje nakon što je glavni tužilac izdao nalog za njeno hapšenje zbog optužbi za podsticanje političkog nasilja.

Kao odgovor na ove događaje, Maduro je prekinuo diplomatske odnose sa desničarskom vladom argentinskog predsednika Havijera Mileija, koja je koristila Brazil kao posrednika za svoje interese i zaštitu azilanata.

Brazilsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je iznenađenje ovom odlukom Venecuele. Prema Bečkoj konvenciji koja reguliše diplomatske odnose, Argentina sada mora da imenuje zamenika čuvara koji će biti prihvatljiv za vladu Venecuele. U međuvremenu, Brazil će nastaviti da obavlja diplomatske dužnosti, uz naglasak na očuvanju fizičkog integriteta diplomatske misije.

Na rezidenciju argentinskog ambasadora u Karakasu su postavljena oklopna vozila političke policije SEBIN, dok je snabdevanje strujom prekinuto. Magali Meda je izrazila zabrinutost na društvenim mrežama zbog moguće racije i hapšenja nje i drugih protivnika vlasti.

Argentinski predsednik je bio među onima koji su optuživali Madura za krađu predsedničkih izbora u julu. Iako je opozicija imala snažne dokaze o neregularnostima, Maduro je proglašen pobednikom.

Vlada Havijera Mileija osudila je jednostranu akciju Venecuele, ali je zahvalila Brazilu na nastavku zastupanja njihovih interesa. Istakli su da nisu u žurbi da pronađu zamenu za Brazil.

Ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo da bi bilo kakva racija u rezidenciji ambasadora i „kidnapovanje“ azilanata bili osuđeni od strane međunarodne zajednice. Naglašavaju da takve akcije ukazuju na nepoštovanje osnovnih ljudskih prava u Venecueli.

Brazil je odbio da prizna Madura kao pobednika izbora, insistirajući na objavljivanju pregleda rezultata izbora. Dok je Milei bio konzervativac, predsednik Luiz Inasio Lula da Silva je pokušavao izbegavati konfrontaciju s Madurom kako bi otvorio prostor za regionalno pomirenje.

Diplomatski napori za rešavanje krize nisu doneli značajne rezultate, dok je policija sprovodila brutalne mere protiv protestanata. Hjuman rajts voč je izvestio o vezama snaga bezbednosti i provladinih grupa sa smrću demonstranata tokom protesta.