Nova uniforma nudi bolju zaštitu za vatrogasce iz divljih područja

Nova uniforma nudi bolju zaštitu za vatrogasce iz divljih područja

Istraživači sa Univerziteta Alberta predstavili su revolucionarni prototip zaštitne košulje za vatrogasce koji se bore sa šumskim požarima. Ova nova odeća, razvijena pod vodstvom Elene Kosareva kao deo njenog doktorata na Fakultetu poljoprivrednih nauka o životu i životnoj sredini, donosi značajna poboljšanja u zaštiti vatrogasaca u divljim područjima, gde je potreba za adekvatnom zaštitom postala sve veća.

Kosareva je otkrila da trenutni dizajn odeće za vatrogasce iz divljih područja nije dovoljno zaštitio kritične delove tela, kao što su ramena, torzo i ruke, zbog nedostatka ravnomerno raspoređenog vazdušnog jaza. „Vazduh je efikasan izolator protiv toplotne energije, tako da stvaranje vazdušnog jaza između tela i spoljnog sloja odeće pruža značajnu zaštitu“, objašnjava Kosareva.

Novi prototip košulje koristi trodimenzionalnu ‘spacer’ tkaninu od vlakana otpornih na plamen, koja uključuje debelo predivo otporno na kompresiju koje stvara veštački razmak između tela i spoljnog sloja odeće. Laboratorijski testovi su pokazali da ovaj dizajn pruža približno tri puta veću zaštitu od toplote u poređenju sa trenutnom odećom. Kada je izložena otvorenom plamenu, tkanina je izdržala toplotnu energiju 14 sekundi pre nego što je došlo do opekotina drugog stepena, u poređenju sa samo pet sekundi sa standardnom košuljom.

Osim poboljšane zaštite, nova košulja zadržava lagane, fleksibilne i prozračne osobine koje su ključne za rad vatrogasaca koji često prolaze kroz fizički zahtevne zadatke, kao što su seča drveća i kopanje protivpožarnih bara. „Važno je da vatrogasci mogu obavljati svoj posao bez dodatnog opterećenja težim odelima“, naglašava Džejn Bačeler, glavna istraživačica na ovom projektu.

Testovi su takođe pokazali da nova košulja smanjuje ukupnu površinu opekotina na telu za oko 6% u poređenju sa standardnim modelom, pružajući dodatnu zaštitu čak i u najkritičnijim uslovima. Kosareva planira dalje poboljšanje dizajna za bolju udobnost i opseg pokreta oko ramena, kao i istraživanje dugotrajne izdržljivosti košulje kod stvarnih korisnika.

„Ovo je prototip spreman za proizvodnju“, zaključuje Bačeler. „Proizvođači mogu odmah preuzeti ovaj obrazac uz minimalne promene, što može značajno unaprediti zaštitu vatrogasaca i olakšati njihov rad na terenu.“