Robotski „treneri“ za rehabilitaciju gornjih udova uspešno testirani u Beču

Robotski „treneri“ za rehabilitaciju gornjih udova uspešno testirani u Beču

U Beču, Austrija, uspešno su testirani robotski „treneri“ dizajnirani za pomoć u rehabilitaciji gornjih udova kod preživelih od moždanog udara i povreda mozga. Ova međunarodna pilot studija, vođena od strane istraživača iz Nacionalnog robotarijuma Univerziteta Heriot-Vat, predstavljena je kao deo projekta VITALISE (Virtual Health and Wellbeing Living Lab Infrastructure).

Tim za interakciju s ljudskim robotima (HRI) iz Nacionalnog robotarijuma razvio je napredni sistem u kojem socijalno pomoćni roboti koriste slušalice za detekciju neuronske aktivnosti mozga pacijenata. Ovi roboti analiziraju signale mozga kako bi razumeli nameru pokreta tokom vežbi i obezbeđivali personalizovanu verbalnu motivaciju, vizuelnu mimiku i povratne informacije u realnom vremenu.

Potreba za ovim tehnologijama dolazi iz činjenice da oko 80% preživelih od moždanog udara i povreda mozga ima oštećenja gornjih ekstremiteta, što može značajno otežati svakodnevne aktivnosti. Rehabilitacija često zahteva repetitivne vežbe specifične za zadatak, ali motivacija može biti problematična, sa 60% preživelih koji pate od zaborava i samo 31% koji završavaju svoje rutine rehabilitacije.

Tokom tri meseca, VITALISE tim je radio sa 16 pacijenata i šest terapeuta kako bi testirao sposobnost robota da prepozna i oponaša planirane pokrete korisnika. Upotrebom upitnika i intervjua, istraživači su prikupili povratne informacije o uspešnosti robota u motivaciji za vežbanje, izgradnji poverenja i jednostavnosti korišćenja.

Linne Baillie, profesor kompjuterskih nauka na Univerzitetu Heriot-Vat, komentarisala je: „Znamo da su ponavljajuće vežbe ključne za oporavak nakon moždanog udara, ali bez nadzora, motivacija može biti veliki izazov. Naše istraživanje pokazuje ogroman potencijal ovih tehnologija u razumevanju potreba korisnika i osnaživanju za postizanje ciljeva oporavka.“

Markus Garschall, naučnik na AIT Austrijskom institutu za tehnologiju, dodao je: „Metode zajedničkog dizajna su ključne u oblasti eZdravstva. Istraživanje korisničkog iskustva kao i izvodljivost pristupa su od velike važnosti, a međunarodna saradnja je bila inspirativna za nas.“

Ovaj uspešan pilot projekat predstavlja važan korak ka razvoju robotike koja može poboljšati zdravstvene rezultate za ranjive grupe kao što su preživeli moždani udar i povrede mozga, pružajući personalizovanu podršku koja olakšava rehabilitaciju u svakodnevnom životu.