Trudnice izložene PFAS-u mogu biti izložene riziku od gojaznosti, bolesti srca kasnije u životu

Trudnice izložene PFAS-u mogu biti izložene riziku od gojaznosti, bolesti srca kasnije u životu

Žene sa višim nivoima per- i polifluoroalkil supstanci (PFAS) tokom trudnoće mogu doživeti dugotrajno povećanje telesne težine i probleme sa srcem kasnije u životu, prema novom istraživanju objavljenom u časopisu za kliničku endokrinologiju i metabolizam, pod naslovom „Plazma u ranoj trudnoći po – i poli-fluoroalkil supstanci (PFAS) i masnoća srednjeg života majke.“

PFAS su veštačke hemikalije koje se nalaze u ambalaži za hranu, posuđu, odeći, vodi za piće, proizvodima za ličnu negu i mnogim drugim robama široke potrošnje. Ove hemikalije koje ometaju rad endokrinog sistema (EDC) mogu ometati hormone i izazvati zdravstvene probleme kao što su gojaznost, neplodnost i rak.

„Naša studija podržava ideju da trudnoća može biti osetljiv period izloženosti PFAS-u jer može biti povezana sa dugotrajnim povećanjem telesne težine i naknadnim negativnim kardiometaboličkim zdravstvenim ishodima kod žena“, rekao je prvi autor studije Džordan Burdo, dr. sa Harvarda T.H. Chan škola javnog zdravlja u Bostonu, Mass.

„Naši nalazi mogu poboljšati razumevanje efekata PFAS-a na kardiometaboličko zdravlje tokom trudnoće, što zauzvrat može poboljšati ranu prevenciju ili otkrivanje štetnih kardiometaboličkih zdravstvenih ishoda kod žena.“

Istraživači su proučavali 547 trudnica u ranim 30-im, upoređujući njihove nivoe PFAS tokom trudnoće sa kardiometaboličkim zdravstvenim ishodima u dobi od 50 godina. Otkrili su da su žene sa višim nivoom PFAS u krvi tokom rane trudnoće težile i imale više telesne masti u 50. godini od onih sa nižim nivoima, što ih potencijalno čini podložnijim gojaznosti i srčanim zdravstvenim problemima kasnije u životu.

„Važno je pokušati ograničiti svoju izloženost PFAS-u jer bi to moglo smanjiti rizik od zdravstvenih problema kasnije u životu“, rekao je Burdeau.