Božić u Venecueli počinje u oktobru, kaže Maduro

Božić u Venecueli počinje u oktobru, kaže Maduro

Svetska pažnja na Venecuelu je poslednjih nedelja bila usmerena na posledice veoma spornih predsedničkih izbora na kojima i vladajuća partija i njeni protivnici tvrde da su pobedili, progon kritičara koji je usledio i nalog za hapšenje protiv bivšeg opozicionog predsedničkog kandidata.

Ali kako političke tenzije eskaliraju, predsednik Nikolas Maduro odlučio je da postoji važnija stvar o kojoj treba razgovarati: Božić i potreba da se veselo doba započne nešto ranije ove godine. U oktobru, tačnije.

„Septembar je, a već miriše na Božić“, rekao je Maduro u ponedeljak uveče tokom svoje nedeljne televizijske emisije. „Zato ću ove godine, kao način odavanja počasti vama svima, i u znak zahvalnosti svima vama, odrediti rani Božić za 1. oktobar.“

Ali ne izgleda da svi ne žele da počnu da potpisuju božićne pesme.

„Božić bi trebalo da bude vreme radosti, porodičnih okupljanja, zabava, poklona“, rekao je Hose Ernesto Ruiz, 57-godišnji kancelarijski radnik, u utorak u Karakasu, glavnom gradu. „(Ali) bez novca i sa ovom političkom krizom, ko može da veruje da će biti ranog Božića?“

Ovo nije prvi put da Maduro, na vlasti od 2013. godine, proglasi rani dolazak Božića. Učinio je to tokom pandemije COVID-19, ali nikada ovako rano. Takođe, ove godine je političko raspoloženje posebno napeto, čak i ako je Maduro rekao da će sezona doći „s mirom, srećom i bezbednošću“.

Izborne vlasti lojalne vladajućoj stranci proglasile su Madura pobednikom izbora 28. jula, ne pokazujući nikakve detaljne rezultate koji bi potkrepili svoju tvrdnju kao što su to učinili na prethodnim predsedničkim izborima.

Ali nedostatak transparentnosti izazvao je međunarodnu osudu Madura i njegovih saveznika, dok je glavna opoziciona frakcija predstavila elektronske kopije sopstvenih izbornih lista pokazujući da je njen kandidat Edmundo Gonzales dobio najviše glasova.

Samo nekoliko sati pre Madurove praznične objave, venecuelanski sudija izdao je nalog za hapšenje Gonzalesa, bivšeg diplomate, optužujući ga za razne zločine, uključujući zaveru, falsifikovanje dokumenata i uzurpaciju ovlašćenja.

Protesti protiv Madurovog proglašenja izbili su nakon izbora, a vlada je odgovorila hapšenjem nekoliko ljudi. Od tada je uhapšeno više od 2.000 ljudi — uključujući novinare, političare i humanitarne radnike.

„Svi smo zabrinuti kako ćemo staviti hranu na sto, kako ćemo platiti autobus, poslati decu u školu i kupiti lekove kada nam zatrebaju“, rekla je Ines Kevedo, 39-godišnja stara sekretarica i majka dvoje dece.

„Ne mislim da će nam poboljšati plate ili platiti ‘aguinaldo'“, dodala je ona, misleći na božićnice koje radnici obično dobijaju na kraju godine.

Minimalna plata se nije promenila od 2022: 130 bolivara mesečno, ili oko 3,55 dolara. Radnici takođe zarađuju mesečni bonus za pomoć u hrani od oko 40 dolara, a oni koji su se prijavili za sistem državnih beneficija dobijaju dodatnih 90 dolara.

„Videćemo šta je ovaj Božić“, rekao je Kevedo.