Nova tehnika zasnovana na svetlosti pokazuje tačnost od 90% u ranom otkrivanju raka prostate

Nova tehnika zasnovana na svetlosti pokazuje tačnost od 90% u ranom otkrivanju raka prostate

Istraživač sa Univerziteta Aston koristio je svetlost da bi napravio prvi korak ka bržoj, jeftinijoj i manje bolnoj tehnici za otkrivanje raka.

Profesor Igor Meglinski sa Univerzitetskog instituta za fotonske tehnologije Aston predvodio je tim koji je razvio novu metodu analize kristala u dehidriranoj krvi. Njihov rad „Uvid u polikristalnu mikrostrukturu krvnih filmova sa pristupom 3D Mueller matrik imaging“ objavljen je u časopisu Scientific Reports.

Profesor Meglinski je koristio novu tehniku rekonstrukcije slike zasnovanu na polarizaciji za analizu polikristalnih struktura u uzorcima osušene krvi. Proteini u krvi menjaju svoj oblik i način na koji se uklapaju tokom ranih stadijuma bolesti poput raka. Profesor Meglinski i njegov tim koristili su promene u tercijarnoj strukturi proteina ili jedinstvenom 3D obliku zajedno sa njegovom kvaternarnom strukturom – što je način na koji se više proteina spaja – da bi otkrili i klasifikovali ćelije.

Ova tehnika je omogućila istraživačima da sprovedu detaljnu sloj-po-slojnu analizu suvih razmaza krvi, što je ključno za identifikaciju značajnih razlika između zdravih i kanceroznih uzoraka.

Istraživači su analizirali 108 uzoraka krvnog filma iz tri grupe jednake veličine: zdravih dobrovoljaca, onih koji su imali rak prostate i treće grupe koja je imala bolest i imala ćelije za koje je veća verovatnoća da će se agresivno širiti.

Profesor Meglinski je rekao: „Naša studija uvodi pionirsku tehniku u domen tečne biopsije, usklađujući se sa tekućom potragom za neinvazivnim, pouzdanim i efikasnim dijagnostičkim metodama. Ključni napredak u našoj studiji je karakterizacija srednje vrednosti, varijanse, iskrivljenosti, i kurtoza distribucije sa ćelijama koja je ključna za identifikaciju značajnih razlika između zdravih i kanceroznih uzoraka.

„Ovaj napredak otvara nove puteve za dijagnozu i praćenje raka, što predstavlja značajan korak napred u personalizovanoj medicini i onkologiji.“

Nalazi studije su imali stopu tačnosti od 90% i rane dijagnoze i klasifikacije raka, što je mnogo više od postojećih metoda skrininga. Takođe, pošto se tehnika oslanja na uzorke krvi umesto na biopsiju tkiva, manje je traumatična i rizična za pacijente.

Profesor Meglinski je dodao: „Ovaj visok nivo preciznosti, u kombinaciji sa neinvazivnom prirodom tehnike, označava značajan napredak u tehnologiji tečne biopsije. Ona ima ogroman potencijal za revoluciju u dijagnostici raka, ranom otkrivanju, stratifikaciji i praćenju pacijenata, čime je u velikoj meri poboljšanje nege pacijenata i ishoda lečenja.“

„Ova studija takođe predstavlja svedočanstvo o otpornosti i podršci naših ukrajinskih kolega uključenih u istraživanje, posebno u svetlu tekućeg sukoba u Ukrajini.“