Hiljade Turaka protestuje protiv kontroverznog zakona o uklanjanju pasa lutalica

Hiljade Turaka protestuje protiv kontroverznog zakona o uklanjanju pasa lutalica

Hiljade demonstranata okupilo se u Istanbulu u nedelju u znak protesta protiv nedavnog zakona za koji kritičari kažu da vodi do ubijanja pasa lutalica širom Turske.

Prošlog meseca, zakonodavci su odobrili novi zakon koji ima za cilj uklanjanje miliona pasa lutalica sa turskih ulica, pozivajući se na bezbednosne brige. Ljubitelji životinja strahuju da će to dovesti do široko rasprostranjenog odstrela ili će psi završiti u skloništima pogođenim bolestima i pretrpanim.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je zakon neophodan za rešavanje „problema pasa lutalica“ u zemlji.

Demonstranti u nedelju pozvali su da se zakon ukine, mašući plakatima sa natpisima „skloništa su logori smrti“ i „povlačenje krvavog zakona“.

„Želimo da se ovaj zakon odmah povuče“, rekao je demonstrant Hasan Kiziljatak, 64, za Asošijeted pres. „Oni (psi lutalice) su živa bića, baš kao i mi. Mi smo ovde jer smo protiv toga da budu uništeni.”

Aiten Arslan, 55, koja je rekla da podržava Erdogana, takođe se pojavila na protestu.

„Baš kao što smo stajali pored našeg predsednika 15. jula (2016) kada je bio pokušaj državnog udara, mi smo ovde zbog životinja lutalica“, rekla je ona za AP. „Kao pristalica AK Partije, ovaj zakon je prokleti zakon.

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija odlučila je da ukine zakon u Ustavnom sudu manje od dve nedelje nakon što je usvojen.

Vlada procenjuje da oko 4 miliona pasa lutalica luta ulicama i ruralnim područjima Turske. Iako je većina bezopasna, napadnuto je nekoliko ljudi, uključujući decu.

U izveštaju koji je objavilo Udruženje Sigurne ulice i odbrana prava na život, organizacija koja se bori za uklanjanje svih pasa lutalica sa ulica, navodi se da je 65 ljudi umrlo u napadima uličnih pasa od 2022. godine.

Novi zakon zahteva od opština da prikupljaju pse lutalice i smeštaju ih u skloništa kako bi bili vakcinisani, sterilisani i sterilisani pre nego što ih stave na raspolaganje za usvajanje. Psi koji boluju, neizlečivo bolesni ili predstavljaju zdravstveni rizik za ljude biće eutanazirani. Prvobitni nacrt zakona uključivao je mačke, ali je taj član promenjen nakon negodovanja javnosti.

Međutim, mnogi se pitaju gde bi opštine u nedostatku novca našle novac za izgradnju neophodnih dodatnih skloništa.

Aktivisti za prava životinja zabrinuti su da bi neke opštine mogle da ubiju pse pod izgovorom da su bolesni, a ne da izdvajaju sredstva za njihovo sklonište.

Nedavno su društvenim mrežama kružili video snimci koji prikazuju mrtve mačke i pse zakopane u jarcima. Aktivisti za prava životinja kažu da su životinje neselektivno ubijene nakon donošenja zakona.