Hrvatska donirala Ukrajini robotski sistem za razminiranje

Hrvatska donirala Ukrajini robotski sistem za razminiranje

Hrvatska je Ukrajini predala robotski sistem za uklanjanje mina DOK-ING MV-4.

Sertifikat su ukrajinskim predstavnicima uručili potpredsjednik Vlade, ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić i menadžeri kompanije proizvođača upravo tokom GLOBSEC foruma koji se održava u Pragu.

Anušić je napomenuo da će proces deminiranja Ukrajine zahtevati mnogo vremena i sredstava. Prema rečima zvaničnika, oko 26 odsto teritorije Ukrajine je minama kontaminirano, pa je međunarodna podrška ključna. Ukrajina po tom pitanju „nije sama“, naglasio je on i dodao da će Hrvatska pomagati Ukrajini koliko god bude potrebno.

Po pitanju humanitarnog razminiranja, Hrvatska sa Ukrajinom radi bilateralno i multilateralno, posebno kao deo koalicije koju predvodi Litvanija.

Anušić je podsetio na rezultate donatorske konferencije održane u Zagrebu 2023. godine. Prema rečima zvaničnika, na skupu je prikupljeno skoro pola milijarde dolara, što je doprinelo uspehu oporavka jer je humanitarno razminiranje preduslov za obnovu, ekonomski razvoj i povratak građana svojim kućama, dodao je vicepremijer.

Hrvatska kompanija DOK-ING osnovana je pre 30 godina kada je zemlji bila potrebna oprema za čišćenje sopstvene teritorije od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava. Nakon Domovinskog rata 1990-ih, oko 30% teritorije je bilo kontaminirano, tako da se očekuje da će razminiranje biti završeno tek do kraja 2026. godine.

DOK-ING proizvodi daljinski upravljane robotske sisteme za razminiranje. Od početka ruskog rata protiv Ukrajine, predala je 42 takva sistema raznim agencijama u Ukrajini, uz pomoć kojih je očišćeno skoro 12 miliona kvadratnih metara teritorije, više od 5.600 mina i drugih eksplozivnih materija deaktivirano bez žrtava. od strane osoblja. Više od 150 operatera je prošlo obuku. Kompanija će uskoro otvoriti svoju kancelariju u Ukrajini.

Sa ukrajinske strane, zamenik ministra ekonomije Igor Bezkorovajnji i zamenik ministra strateške industrije Ukrajine Sergej Bojev dobili su sertifikat i simbolične ključeve sistema.