Iranski predsednik kaže da je njegovoj zemlji potrebno više od 100 milijardi dolara stranih investicija

Iranski predsednik kaže da je njegovoj zemlji potrebno više od 100 milijardi dolara stranih investicija

Iranski predsednik je u subotu rekao da je njegovoj zemlji potrebno oko 100 milijardi dolara stranih investicija da bi postigla godišnji cilj od 8 odsto privrednog rasta u odnosu na trenutnu stopu od 4 odsto.

Primedbe Masuda Pezeškijana, koji je izabran u julu, došle su u njegovom prvom televizijskom intervjuu uživo koje je dala državna TV.

Pezeškijan je rekao da je Iranu potrebno do 250 milijardi dolara da bi postigao svoj cilj, ali je više od polovine dostupno iz domaćih resursa. Eksperti kažu da bi rast BDP-a od 8 odsto smanjio dvocifrenu inflaciju i stopu nezaposlenosti.

Stotine entiteta i ljudi u Iranu — od centralne banke i vladinih zvaničnika do proizvođača bespilotnih letelica i razmenjivača novca — već su pod međunarodnim sankcijama, mnogi od njih optuženi da materijalno podržavaju iransku Revolucionarnu gardu i strane militantne grupe kao što su Hamas, Hezbolah i Huti .

Pezeškijan se u svom intervjuu požalio na sankcije i rekao da njegova administracija planira da smanji inflaciju, koja se kreće na više od 40 odsto godišnje, „ako rešimo naše probleme sa susedima i svetom“. Nije precizirao.

Pezeškijan je potvrdio da će njegova prva poseta inostranstvu biti susednom Iraku i da će potom odleteti u Njujork da prisustvuje sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 22-23. septembra. Rekao je da će se dok je bio u Njujorku sastati sa iranskim iseljenicima kako bi ih pozvao da investiraju u Iran. Od više od 8 miliona iranskih iseljenika, oko 1,5 miliona Iranaca živi u Sjedinjenim Državama.

Pezeškijan, koji se smatra reformistom, položio je zakletvu prošlog meseca, a parlament je ranije u avgustu odobrio njegov kabinet, obećavajući blaži ton i unutar i van zemlje. Njegov prethodnik, Ebrahim Raisi, tvrdokorni štićenik iranskog vrhovnog lidera koji je vodio zemlju dok je obogaćivala uranijum blizu nivoa naoružanja, poginuo je u padu helikoptera u maju, zajedno sa još sedam ljudi.

Iranska ekonomija je u teškom stanju od 2018. nakon što je tadašnji predsednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma da ograniči nuklearni program Teherana i uveo dodatne sankcije. Pezeškijan je tokom svoje predsedničke kampanje rekao da će pokušati da oživi nuklearni sporazum.