Konzumiranje alkohola pre začeća deteta moglo bi da ubrza njihovo starenje – prema novom istraživanju na miševima

Konzumiranje alkohola pre začeća deteta moglo bi da ubrza njihovo starenje – prema novom istraživanju na miševima

Uslovi u domu, porodici i zajednici imaju značajan uticaj na zdravlje ljudi. Naučnici istražujući ove faktore pokušavaju da razumeju da li genetika ili okruženje imaju veći uticaj na sposobnost organizma da se bori protiv bolesti.

Jedan od aspekata koji se proučava je kako konzumiranje alkohola utiče na razvoj fetusa i dugoročno zdravlje. Istraživanja su već pokazala da zloupotreba alkohola od strane očeva može negativno uticati na mentalno zdravlje i socijalni razvoj dece, ali nije bilo jasno da li alkohol ostavlja trajne biološke posledice na fizičko zdravlje potomstva.

Nedavno istraživanje sprovedeno pokazalo je da hronična konzumacija alkohola od strane oba roditelja ima dugoročne efekte na sledeću generaciju, što dovodi do ubrzanog starenja i povećane podložnosti bolestima.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, gotovo 11% odraslih u SAD pati od poremećaja u konzumiranju alkohola. Prekomerno pijenje može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući oštećenja jetre, srčane probleme, smanjenje kognitivnih funkcija i ubrzano starenje.

Deca mogu naslediti ove zdravstvene probleme od svojih roditelja. Poremećaji fetalnog alkohola mogu uzrokovati širok spektar fizičkih, emocionalnih i ponašajnih problema kod dece, a pogađaju čak 1 od 20 američkih školaraca.

Deca sa ovim poremećajima mogu iskusiti zdravstvene probleme koji se obično javljaju kod odraslih, kao što su dijabetes tipa 2 i srčane bolesti, već u ranom životu. Takođe, deca sa poremećajima fetalnog alkohola mogu biti češće hospitalizovana i imaju skraćen životni vek za 40% u poređenju sa decom bez tih stanja.

Postavlja se pitanje da li ovi zdravstveni problemi proizilaze iz okolnosti u kojima odrastaju – osobe sa poremećajima fetalnog alkohola često imaju visoku stopu psihijatrijskih poremećaja, što može izazvati stres i povećati podložnost starenju i bolestima – ili direktno od konzumiranja supstanci od strane roditelja. Da li očeva zloupotreba alkohola pre začeća može direktno uticati na fizičko zdravlje i dužinu života njihovog potomstva?

U nedavno sprovedenoj studiji, istraživači su koristili modele miševa kako bi analizirali uticaj konzumiranja alkohola od strane majke, oca ili oba roditelja u vreme začeća na starenje i hronične bolesti njihovog potomstva. Miševi su imali kontrolu nad tim koliko i kada će konzumirati alkohol.

Rezultati su pokazali da i majčino i očevo pijenje uzrokuju štetne promene u mitohondrijama njihovog potomstva. Mitohondrije, poznate kao „baterije ćelija“, igraju važnu ulogu u procesu starenja i očuvanju zdravlja. Kao što se baterije troše tokom vremena, tako i mitohondrije gube sposobnost popravljanja oštećenja i regulisanja metabolizma.

Studija je otkrila da očev alkoholizam izaziva disfunkciju mitohondrija koja se primećuje tokom fetalnog razvoja i ostaje prisutna u odraslom dobu, što dovodi do ubrzanog starenja potomstva. Na primer, izloženost očeva alkoholu rezultirala je dvostrukim povećanjem bolesti jetre povezanih sa starenjem, ukazujući na to da konzumiranje alkohola od strane roditelja, posebno očeva, može značajno uticati na starenje i bolesti povezane sa starenjem.

Važno je napomenuti da su efekti na potomstvo bili izraženiji kada su oba roditelja konzumirala alkohol u poređenju sa situacijom kada je to činio samo jedan roditelj. Na primer, primećeno je trostruko povećanje ožiljaka na jetri zbog starenja kada su oba roditelja konzumirala alkohol.

Osobe sa fetalnim alkoholnim sindromom suočavaju se sa dugoročnim izazovima, uključujući probleme sa koordinacijom, pamćenjem i pažnjom.

Rana intervencija u obrazovanju dece sa poremećajima fetalnog alkohola, kao što je prilagođavanje vizuelnih i auditivnih materijala umesto štampanih, može poboljšati proces učenja.

Iako su istraživači fokusirani na hroničnu izloženost alkoholu, još uvek nije jasno da li umerena konzumacija alkohola takođe može izazvati probleme sa mitohondrijama. Takođe nije poznato da li isti efekti mogu biti prisutni kod ljudi koji nemaju dijagnostikovane poremećaje fetalnog alkohola, ali su im roditelji konzumirali alkohol. Trenutno nije potpuno razjašnjeno da li konzumiranje alkohola od strane očeva može uticati na razvoj ljudskih embriona, iako nove studije počinju da istražuju tu temu.

Naredni koraci u istraživanju treba da istraže da li intervencije usmerene na očuvanje zdravlja mitohondrija, kao što su vežbanje i posebne dijete, mogu poboljšati zdravstvene ishode za osobe sa poremećajima fetalnog alkohola.