U najbogatijem području Južne Afrike, prenošenje HIV-a sa majke na bebu predstavlja zabrinutost

U najbogatijem području Južne Afrike, prenošenje HIV-a sa majke na bebu predstavlja zabrinutost

U Južnoj Africi, u regionu Gauteng koji obuhvata Johanesburg i Pretoriju, zabrinutost raste zbog broja beba rođenih sa HIV-om uprkos dostupnim besplatnim lekovima za sprečavanje prenosa virusa sa majke na dete. Tokom prvog dela ove godine, 232 bebe su rođene sa HIV-om, što postavlja ozbiljno pitanje o efikasnosti preventivnih programa. Melani Langevelt, direktorka programa primarne zdravstvene zaštite u Tshvaneu, izražava duboku zabrinutost zbog činjenice da se bebe i dalje rađaju sa ovim virusom uprkos raspoloživim programima testiranja i lečenja.

UNAIDS i dalje prati situaciju vezanu za prenošenje HIV-a sa majke na dete, ističući da svake godine postoji veliki broj novih infekcija kod dece širom sveta. Sa preko 1,3 miliona dece koja žive sa HIV-om, ova organizacija naglašava hitnost u borbi protiv ove globalne zdravstvene pretnje.

Južna Afrika se suočava sa jednom od najvećih stopa HIV-a u svetu, sa oko 7,9 miliona ljudi zaraženih virusom. Iako trudnice imaju besplatan pristup testiranju i terapiji, postavlja se pitanje zašto više od 200 trudnica u Gautengu nije iskoristilo ove usluge tokom ove godine. Nedostatak pristupa zdravstvenim klinikama, nedovoljna edukacija i problemi sa pridržavanjem terapije samo su neki od faktora koji doprinose ovom alarmantnom trendu.

Zdravstveni zvaničnici ističu važnost kontinuiranog praćenja trudnica i obezbeđivanja pravilnog lečenja kako bi se sprečilo prenošenje HIV-a na decu. Kampanje edukacije i podsticanje partnera da se testiraju na HIV takođe su preporučene mere u borbi protiv ove pandemije.

Iako su neke žene uspešno izbegle prenošenje virusa na svoju decu zahvaljujući pravovremenom lečenju, broj novorođenih beba sa HIV-om i dalje predstavlja ozbiljan izazov za zdravstveni sistem Južne Afrike. Hitno je potrebno preduzeti dodatne korake kako bi se obezbedila bolja zaštita za trudnice i novorođenčad u ovoj zemlji.