Digitalne konsultacije poboljšavaju stopu po kojoj pacijenti sa srčanom insuficijencijom primaju optimalne lekove

Digitalne konsultacije poboljšavaju stopu po kojoj pacijenti sa srčanom insuficijencijom primaju optimalne lekove

Pacijenti sa srčanom insuficijencijom, stanjem koje pogađa više od 60 miliona širom sveta, imaju četiri puta veće šanse da dobiju optimalnu kombinaciju lekova nakon 12 nedelja digitalnih konsultacija. Istraživači iz pet holandskih bolnica, koje je koordinirao Amsterdam UMC, otkrili su da je upotreba digitalnih konsultacija poboljšala negu uz održavanje zadovoljstva pacijenata. Ovi rezultati su objavljeni danas u Nature Medicine i istovremeno predstavljeni na godišnjoj konferenciji Evropskog kardiološkog društva.

„Tokom pandemije COVID-a skoro svi naši pacijenti su odjednom bili pacijenti sa digitalnim konsultacijama i, da budem iskren, ovo je dobro funkcionisalo, ali je bilo i zabrinutosti. Te brige su nam dale ideju za ovu studiju“, kaže Mark Šuring, bivši kardiolog u Amsterdamu UMC i sada kardiolog u Medical Spectrum Tvente.

„Naš program meri kvalitet nege upoređujući pristup lekara u digitalnim konsultacijama sa aktuelnim smernicama. Istražili smo razmenu digitalnih podataka između pacijenata i lekara i pružili im obojici više informacija. Program podstiče lekare i medicinske sestre da daju tretman koji je najbliži međunarodnim smernicama. Poslovna zajednica u velikoj meri koristi takve programe, ali oni još uvek nisu uobičajeni u sektoru nege“, dodaje Šuring.

Istraživači su podelili 150 pacijenata u dve grupe. Jedan je sledio strategiju digitalnih konsultacija, a drugi tradicionalni put nege. Nakon 12 nedelja, istraživači su izmerili koliko pacijenata je dostiglo optimalnu kombinaciju lekova. Na kraju, 28% onih koji su učestvovali u digitalnim konsultacijama dobilo je optimalnu kombinaciju, u poređenju sa samo 7% onih koji su primali tradicionalni paket nege.

„Na kraju, videli smo da je ovo superiornije u odnosu na način na koji trenutno organizujemo negu i to pokazuju podaci“, kaže Šuring.

Istraživači su takođe analizirali mnoge zabrinutosti koje se često postavljaju u vezi sa korišćenjem digitalnih konsultacija i nisu našli nikakve razlike u količini uloženog vremena, nivou zadovoljstva ili, što je najvažnije, kvalitetu života pacijenata.

„Ova studija pokazuje da su digitalne konsultacije zaista dobitne, briga o pacijentima je poboljšana, a njihovo iskustvo takođe nije ni na koji način smanjeno. Mislimo da bi to moglo da funkcioniše i dalje od srčane insuficijencije. Nešto što je hitno potrebno kako se povećava u populaciji pacijenata nadmašuje rast broja osoblja“, zaključuje Šuring.