Istraživači su otkrili da 60% hrane za bebe i bebe koja se prodaje u SAD ne ispunjava željene nutritivne standarde

Istraživači su otkrili da 60% hrane za bebe i bebe koja se prodaje u SAD ne ispunjava željene nutritivne standarde

Tim stručnjaka za javno zdravlje na Institutu Džordž za globalno zdravlje Univerziteta Novog Južnog Velsa, u Australiji, otkrio je da otprilike 60% pripremljene hrane za bebe i bebe koja se prodaje u SAD ne ispunjava međunarodne nutritivne standarde.

U svom radu, objavljenom u časopisu Nutrients, grupa opisuje kako su analizirali podatke o ishrani za 651 prehrambeni proizvod za bebe i malu decu za prodaju u osam najboljih američkih lanaca supermarketa u Sjedinjenim Državama i šta su otkrili kada su uporedili podatke sa međunarodno priznatim smernice za ishranu.

Rad istraživača na ovom novom naporu počeo je kada im je skrenuta pažnja da uprkos zabrinutosti roditelja u vezi sa sve većom popularnošću i zdravstvenim uticajima komercijalne hrane koja se prodaje za odojčad i malu decu, u Sjedinjenim Državama trenutno ne postoje vladine smernice za ishranu. To ih je navelo da se zapitaju o nutritivnoj vrednosti takve hrane.

Da bi saznali više, otputovali su u SAD i kupili 669 artikala hrane za mališane i bebe od osam najpopularnijih lanaca prehrambenih proizvoda u Raleighu, Severna Karolina. Zatim su skenirali bar kodove na svakom od prehrambenih artikala koristeći FoodSvitch da bi dobili listu materijala i nutritivnih činjenica za svaki od proizvoda koji se proučavaju.

Oni su to pratili upoređujući nutritivnu vrednost koju bi beba ili malo dete dobilo konzumiranjem proizvoda, sa nutritivnim standardima koje je postavila Svetska zdravstvena organizacija još 2022. godine.

Gledajući podatke, istraživački tim je otkrio da približno 60% proučavanih prehrambenih proizvoda nije zadovoljilo nutritivne smernice. Tačnije, otkrili su da 70% njih nije ispunilo smernice za proteine i da je 44% njih imalo više šećera nego što je preporučeno. Takođe, otprilike 25% nije zadovoljilo potrebe za kalorijama.

Dodatak problemu su kesice za hranu – mekani paketići koji drže pasiranu hranu sa bradavicom na vrhu koja omogućava bebi ili malom detetu da se hrani stiskanjem paketića, a ne hranjenjem kašikom. Istraživački tim je otkrio da samo 7% proizvoda koje su testirali ispunjavaju preporuke za šećer.

Istraživački tim je takođe otkrio masovne dezinformacije o ambalaži – 99,4% testiranih proizvoda imalo je najmanje jednu lažnu tvrdnju, a neki čak 11.