Ukrajina i Crna Gora započinju konsultacije o izradi bilateralnog bezbednosnog sporazuma

Ukrajina i Crna Gora započinju konsultacije o izradi bilateralnog bezbednosnog sporazuma

Ukrajina i Crna Gora su nedavno održale sastanak kako bi razgovarale o potpisivanju bilateralnog bezbednosnog sporazuma. Cilj ovog dokumenta je jačanje bezbednosti u Evropi i unapređenje saradnje između ove dve zemlje. Informacija o ovom susretu stigla je iz pres službe kabineta predsednika Ukrajine.

Zamenik šefa kabineta predsednika Igor Žovkva istakao je važnost čvrstog stava Crne Gore i nepokolebljive podrške koju pruža Ukrajini od početka ruske invazije. On je naglasio da ove dve zemlje dele zajedničke vrednosti i da se oslanjaju na podršku Crne Gore na putu Ukrajine ka članstvu u NATO savezu. Pored toga, kako je naglasio, i Ukrajina i Crna Gora teže ka članstvu u Evropskoj uniji, doprinoseći na taj način bezbednosti i prosperitetu Evrope.

Ukrajina je već potpisala 25 sporazuma sa zemljama koje su je podržale, uključujući i bilateralne bezbednosne sporazume za sprovođenje Zajedničke deklaracije G7, usvojene u Viljnusu 12. jula 2023. Ovo je još jedan korak ka jačanju bezbednosti i saradnje među državama.

Ukrajina je nedavno završila pregovore sa Irskom o potpisivanju bilateralnog sporazuma o primeni Zajedničke deklaracije G7. Ovaj sporazum predstavlja važan deo ukupnih napora za unapređenje bezbednosti i stabilnosti u regionu.