Istraživači pozivaju na snažnije smernice za zdravu hidrataciju kao dopunu poreza na slatke napitke

Istraživači pozivaju na snažnije smernice za zdravu hidrataciju kao dopunu poreza na slatke napitke

Kako bi smanjile rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca i drugih zdravstvenih problema povezanih sa potrošnjom slatkih napitaka, mnoge zemlje su uvele poreze na ova pića. Istraživači sa Virginia Tech-a analizirali su kako nacionalne smernice za ishranu u tim zemljama promovišu zdraviju hidrataciju, posebno zamenu slatkih pića vodom.

U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Nutrienti, istraživači su razvili alat za ocenu preporuka za zdravu hidrataciju, rangirajući 93 zemlje koje su usvojile porez na slatka pića od 2000. do 2023. godine. Od tih zemalja, 58 je imalo smernice za ishranu koje su uključivale preporuke za piće vode, dok su 48 imale jasne poruke koje obeshrabruju potrošnju slatkih pića.

Najbolje ocenjene zemlje, uključujući Boliviju, Peru i Brunej, imale su snažne i jasne smernice koje promovišu vodu kao primarno piće. Sjedinjene Države su dobile srednju ocenu od 7, ali istraživači smatraju da bi buduća verzija Smernica za ishranu za Amerikance mogla dodatno ojačati ove preporuke.

Istraživači naglašavaju važnost usklađivanja poreza na slatke napitke sa nacionalnim smernicama koje jasno promovišu vodu i druga zdrava pića. Ovo bi, kako kažu, moglo da normalizuje potrošnju vode kao default pića, smanjujući zdravstvene rizike i promovišući zdraviji način života.

Ova studija pruža važne smernice za globalne organizacije kao što su FAO i WHO da podrže zemlje u razvoju smernica koje podstiču zdravu hidrataciju i promovišu vodu kao dostupno, bezbedno i besplatno piće.