Blokiranje gena dugovečnosti S6K1 produžava životni vek kod miševa smanjenjem upale

Blokiranje gena dugovečnosti S6K1 produžava životni vek kod miševa smanjenjem upale

S6K1 je protein uključen u regulaciju starenja i bolesti povezanih sa starenjem. Blokiranje ovog proteina kod miševa čini ih da žive duže i oponašaju zdravstvene prednosti smanjenja unosa kalorija, kao što su smanjena telesna mast, jače kosti i otpornost na dijabetes, iako osnovni mehanizmi ranije nisu bili shvaćeni.

S6K1 je ključna meta mTOR signalnog puta, koji reguliše rast i metabolizam kao odgovor na hranljive materije i stres. Put takođe utiče na ćelijsko starenje. Kako starimo, stare ćelije akumuliraju i oslobađaju visoke nivoe inflamatornih proteina – fenomen poznat kao sekretorni fenotip povezan sa starenjem (SASP).

Razjašnjavanje odnosa između S6K1, starenja i SASP će unaprediti naše razumevanje starenja i ima potencijal za lečenje bolesti povezanih sa starenjem.

U istraživanju objavljenom u časopisu Nature Aging, naučnici sa LMS-a i Univerziteta u Tibingenu pokazali su da brisanje gena S6K1 u ostareloj jetri miševa smanjuje upalu suzbijanjem proizvodnje inflamatornih proteina koji se oslobađaju kao deo SASP-a, a ne utičući na starenje, kao što je prvobitno su pretpostavili istraživački timovi.

Uzbudljivo, ovaj rad sada pruža biološki mehanizam za blagotvorne efekte uklanjanja S6K1 na starenje i zdravstveni raspon kod miševa koji je prvi demonstrirao profesor Dominic Vithers, šef grupe za metaboličku signalizaciju i objavljen u Science 2009.

Iako su u početku iznenađujući, nalazi potvrđuju rezultate drugih studija objavljenih ove godine, izgrađujući novu sliku o međusobno povezanoj ulozi koju zapaljenje, metabolizam i starenje igraju u starenju i bolestima – što su sve strateške oblasti fokusa istraživanja za LMS.

Ovo uključuje komplementarni rad na voćnim mušicama koji pokazuje da protein S6K kontroliše upalu, studija koja pokazuje da simulacija viška hranljivih materija kod miševa povećava upalu i skraćuje životni vek, kao i rad profesora Stjuarta Kuka, šefa grupe za mehanizme kardiovaskularnih bolesti u LMS, koji pokazuje da je inhibiranje inflamatornog proteina, IL-11, dovelo do zdravstvenih koristi i produženog životnog veka.

Sada kada su principi delecije S6K1 uspostavljeni u tkivu jetre, tim planira da sprovede dodatne studije kako bi utvrdio da li se ista stvar dešava u drugim tkivima u telu.

Iako zapaljenje igra važnu ulogu u pomaganju vašem telu da reaguje na povrede i infekcije, ono je značajan pokretač starenja i mnogih bolesti. Obogaćivanje našeg znanja o tome kako zapaljenje doprinosi starenju i bolestima otvara puteve za razvoj novih strategija za lečenje starenja i bolesti povezanih sa starenjem.

Profesor Viters, stariji autor, je prokomentarisao: „Ovaj rad je bio obilazak fizioloških, ćelijskih i molekularnih mehanizama koji leže u osnovi dugovečnog fenotipa kod miševa kojima nedostaje S6K1. Postaje sve jasnije da su upalni procesi ključna komponenta starosti. -srodnim bolestima i postoji veliki potencijal za intervencije koje bi mogle modulirati ovaj proces.“

Profesor Hesus Gil, šef Senescence grupe i stariji autor, prokomentarisao je: „Poboljšanje našeg razumevanja interakcije između metabolizma, starenja i upale je ključni prvi korak u dizajniranju racionalnih sinergističkih terapija koje bi se mogle koristiti za lečenje bolesti starenja.

Ovaj rad je vodio dr Suhira Galadž, bivši dr. student na LMS-u, pod nadzorom profesora Vithersa i profesora Gila, i u saradnji sa profesorom Mathiasom Heikenvalderom na Univerzitetu u Tibingenu, gde je dr Galadž sada vođa grupe.