So može povećati efikasnost T-Ćelija u borbi protiv raka

So može povećati efikasnost T-Ćelija u borbi protiv raka

Novi rezultati istraživanja tima na čelu sa prof. dr Kristinom Zielinski, sa Univerziteta Fridrih Šiler u Jeni, sugerišu da bi natrijum hlorid, poznat kao kuvarska so, mogao igrati ključnu ulogu u jačanju imunološke odbrane protiv raka. Ova otkrića predstavljena su u najnovijem izdanju časopisa Nature Immunology.

Natrijum, komponenta kuvarske soli, pokazao je značajan potencijal u poboljšanju efikasnosti T-ćelija, specifičnih imunih ćelija koje igraju ključnu ulogu u prepoznavanju i uništavanju tumorskih ćelija. Prethodna istraživanja su već ukazala na to da natrijum može regulisati različite tipove T-ćelija, ali novo istraživanje se fokusira na njegov efekat na CD8+ T-ćelije, koje su poznate po svojoj sposobnosti da prepoznaju i ubijaju ćelije raka i virusno inficirane ćelije.

„Otkrili smo da natrijum značajno pojačava imuni odgovor CD8+ T-ćelija,“ kaže Chang-Feng Chu, prvi autor studije. Istraživači su pokazali da tumori raka dojke imaju veću koncentraciju natrijuma u odnosu na zdravo tkivo i da T-ćelije deluju efikasnije kada su izložene većoj koncentraciji natrijuma u okruženju.

Korišćenjem različitih tehnologija, tim je analizirao kako natrijum utiče na regulaciju gena i metaboličke procese unutar CD8+ T-ćelija. Eksperimenti su pokazali da je natrijum poboljšao metaboličku sposobnost T-ćelija, povećavajući unos šećera i aminokiselina, što je dovelo do veće proizvodnje energije i efikasnije eliminacije tumorskih ćelija. U eksperimentima na miševima, tumori pankreasa su se smanjili nakon što su T-ćelije prethodno tretirane solju ubrizgane u miševe.

Natrijum utiče na ćelije tako što povećava aktivnost natrijum-kalijumove pumpe na membrani T-ćelija, što rezultira promenom membranskog potencijala i povećanjem aktivacije T-ćelijskog receptora. Ovo pojačanje signala omogućava T-ćelijama da efikasnije prepoznaju i uništavaju tumorske ćelije. Osim toga, so štiti T-ćelije od prekomernog iscrpljivanja, što je ključno za očuvanje njihove sposobnosti da se bore protiv raka.

Istraživački tim predlaže da se natrijum hlorid koristi kao pozitivni regulator za funkciju T-ćelija u budućim terapijama. Umesto da se pacijentima savetuje povećanje unosa soli u ishrani, istraživači sugerišu da bi se T-ćelije mogle izložiti povećanoj koncentraciji soli van tela pre nego što se primene u tretmanima.

Ova otkrića otvaraju nove mogućnosti za korišćenje obične kuvarske soli u terapiji raka i potencijalno u borbi protiv zaraznih bolesti. Dakle, fraza „trljanje soli u ranu“ možda će u budućnosti imati pozitivniji kontekst, bar kada je reč o medicinskim primenama.