Prijavljeni prvi slučajevi ‘lenjivske groznice’ u SAD od virusa Oropouche

Prijavljeni prvi slučajevi ‘lenjivske groznice’ u SAD od virusa Oropouche

Sjedinjene Države su zabeležile prve slučajeve „groznice lenjivosti“, koju uzrokuje virus oropouche, nakon što je 21 putnik koji se vratio sa Kube početkom avgusta bio zaražen ovim virusom. Prema izveštajima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), većina pacijenata se oporavila, ali tri od njih i dalje imaju ponavljajuće simptome.

Virus oropouche, koji se prenosi putem insekata, prvenstveno komaraca i mušica, uzrokuje simptome slične drugim virusnim bolestima poput denga groznice, čikungunje, zike i malarije. Ovi simptomi uključuju iznenadnu groznicu, glavobolju, dijareju, mučninu, povraćanje, zimicu, te bolove u mišićima i zglobovima. U retkim slučajevima, bolest može biti fatalna. Do sada, u Brazilu su zabeležena dva smrtnog slučaja povezana sa virusom oropouche.

Svi putnici koji su se vratili u Sjedinjene Države sa Kube bili su negativni na denga groznicu, što je pomoglo u identifikaciji oropouche virusa. Ministarstvo zdravlja Floride identifikovalo je 20 slučajeva, dok je još jedan slučaj otkriven u Njujorku. Na Kubi je virus prisutan od juna, a povećanje broja slučajeva u Centralnoj i Južnoj Americi, kao i na Karibima, uzrokuje zabrinutost među stručnjacima.

Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) izdala je savetodavno upozorenje pozivajući države članice da pojačaju nadzor, s obzirom na rastući broj slučajeva u regionima gde virus ranije nije bio endemski. Faktori kao što su klimatske promene, krčenje šuma i neplanirana urbanizacija verovatno doprinose širenju bolesti.

Trenutno ne postoje specifični lekovi za lečenje ili prevenciju oropouche virusa. Do jula, Svetska zdravstvena organizacija prijavila je više od 8.000 slučajeva u Boliviji, Brazilu, Kolumbiji, Kubi i Peruu. Iako ne postoje dokazi da se virus može preneti sa čoveka na čoveka, stručnjaci naglašavaju potrebu za oprezom i povećanim nadzorom, posebno u trudnica, koje bi trebale da izbegavaju putovanja u pogođena područja.

Nedavna istraživanja sugerišu da bi oropouche virus mogao imati ozbiljan uticaj na fetuse, slično kao Zika virus. Otkrivena su antitela protiv oropouchea kod novorođenčadi sa mikrocefalijom u Južnoj Americi, što povećava zabrinutost zbog potencijalnih rizika tokom trudnoće.

Stručnjaci za javno zdravlje u SAD i Evropi rade sa partnerima kao što je PAHO kako bi razumeli bolje prenos i širenje bolesti. Važno je da putnici u pogođenim područjima preduzmu mere zaštite od ujeda insekata kako bi smanjili rizik od zaraze.