Antidepresivi u vodi: Novo istraživanje pokazuje kako fluoksetin utiče na mužjake gupija

Antidepresivi u vodi: Novo istraživanje pokazuje kako fluoksetin utiče na mužjake gupija

Novo istraživanje pokazuje da čak i niske koncentracije antidepresiva fluoksetina, poznatog kao Prozac, mogu imati štetne posledice na mužjake gupija. Istraživači sa Univerziteta Monash otkrili su da ovaj uobičajeni lek, kada dospe u vodenim ekosistemima, može značajno uticati na fizičko i reproduktivno zdravlje riba.

Fluoksetin, koji se u telima ljudi izlučuje nepromenjen kroz urin, često završi u vodama koje se izlijevaju iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja nisu projektovana da uklone ove farmaceutske ostatke. Ovo znači da se organizmi u rekama, jezerima i potocima širom sveta mogu izložiti ovim zagađivačima.

U laboratorijskom eksperimentu, istraživači su izložili 3.600 mužjaka gupija fluoksetinu tokom pet godina, u tri različite koncentracije – bez fluoksetina (kontrola), niska i visoka. Rezultati su pokazali da su mužjaci izloženi niskim nivoima fluoksetina pretrpeli fizičke promene, uključujući povećane gonopodije, modifikovane peraje korišćene za parenje. Takođe su zabeleženi smanjeni indeksi telesne mase i pokretljivost spermatozoida.

Iznenađujuće je da su niske koncentracije fluoksetina imale jači efekat od visokih koncentracija, što može ukazivati na kompleksnost reakcija na farmaceutske zagađivače. Osim fizičkih promena, izloženost fluoksetinu dovela je i do poremećaja u ponašanju gupija, uključujući smanjenu sposobnost prilagođavanja i smanjenu aktivnost, što može ugroziti njihov opstanak u divljini.

Ovi nalazi ukazuju na to da antidepresivi u vodi mogu imati dugoročne i štetne efekte na vodene organizme, što potencijalno može uticati na celokupne ekosisteme. Studija naglašava potrebu za daljim istraživanjima i boljim strategijama za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se zaštitili osetljivi vodenih ekosistemi i njihovi stanovnici.