Papa Franjo suočava se s izazovima tokom posete Istočnom Timoru usred skandala o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi

Papa Franjo suočava se s izazovima tokom posete Istočnom Timoru usred skandala o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi

Papa Franjo priprema se za svoj prvi poset Istočnom Timoru, zemlji koja se suočava s dubokim izazovima nakon otkrivanja skandala o seksualnom zlostavljanju unutar Katoličke crkve. Ovaj skandal uključuje istaknute ličnosti, poput dobitnika Nobelove nagrade za mir i heroja nezavisnosti, biskupa Karlosa Šimenesa Bela, kao i američkog misionara Ričarda Dašbaha, čije su optužbe za zlostavljanje maloletnika šokirale međunarodnu zajednicu.

Biskup Belo, koji je dobio Nobelovu nagradu 1996. godine za svoju hrabru borbu za ljudska prava tokom indonežanske okupacije, bio je figura koja je uživala gotovo mitski status u Istočnom Timoru. Međutim, 2022. godine, Vatikan je priznao da je Belo seksualno zlostavljao mlade dečake i objavio da su mu 2020. godine uvedene disciplinske mere, uključujući ograničenja kretanja i zabranu kontakta s maloletnicima. Uprkos ovim merama, mnogi u Istočnom Timoru i dalje odbacuju ove optužbe, verujući da su one deo međunarodne zavere protiv heroja njihove nezavisnosti.

Ričard Dašbah, bivši američki misionar, priznao je zlostavljanje devojčica u pismu crkvenim vlastima 2018. godine, a potom je bio i krivično gonjen u Istočnom Timoru, gde je osuđen na 12 godina zatvora. I pored priznanja i svedočenja žrtava, Dašbah je zadržao podršku značajnog dela stanovništva, uključujući i političare poput bivšeg premijera Ksane Gusmao, koji je posetio Dašbaha u zatvoru i javno ga branio.

Ovi slučajevi izazvali su duboku polarizaciju u Istočnom Timoru, zemlji u kojoj je Katolička crkva igrala ključnu ulogu tokom borbe za nezavisnost. Mnogi građani i dalje vide crkvu kao stub društva i nisu spremni da poveruju u optužbe koje narušavaju ugled njihovih heroja. Ta duboka povezanost crkve i naroda, koja je cementirana tokom krvave borbe protiv Indonezije, dovela je do toga da su slučajevi zlostavljanja uglavnom dočekani s tišinom i negiranjem.

Papa Franjo, koji je u drugim zemljama jasno osudio zlostavljanja i izrazio podršku žrtvama, sada se suočava s pitanjem kako će reagovati na ove skandale tokom svoje posete. Iako je još uvek neizvesno da li će se sastati sa žrtvama ili direktno pomenuti skandale, njegov stav prema ovim pitanjima mogao bi imati dalekosežne posledice ne samo za crkvu u Istočnom Timoru, već i za globalni ugled Katoličke crkve.

Holandska novinarka Tjiiske Lingsma, koja je prva objavila priče o zlostavljanju Bela i Dašbaha, istakla je da bi papina poseta mogla biti prekretnica. „Mislim da je ovo vreme da papa kaže nekoliko reči žrtvama, da se izvini,“ rekla je Lingsma. Ona je dodala da bi papino priznanje ovih zločina moglo otvoriti vrata za dalje istraživanje sličnih slučajeva u Istočnom Timoru, gde postoji sumnja da su još najmanje četvorica sveštenika uključena u slične skandale.

Dok se priprema za posetu, papa Franjo će se suočiti s vernicima koji su ponosni na ulogu crkve u oslobodilačkoj borbi, ali i sa žrtvama koje očekuju priznanje i pravdu. Ova poseta mogla bi biti ključna za budućnost Katoličke crkve u Istočnom Timoru, kao i za papinu reputaciju u borbi protiv seksualnog zlostavljanja unutar crkve. Ukoliko papa ne iskoristi ovu priliku da se direktno obrati žrtvama i osudi zločine, mogao bi se suočiti s kritikama da crkva i dalje štiti svoje lidere na račun žrtava, narušavajući tako svoju moralnu verodostojnost.

Papina poseta Istočnom Timoru, koja započinje 9. septembra, mogla bi biti jedan od najizazovnijih trenutaka njegovog papstva, s potencijalom da odredi budući smer crkve u zemlji koja je duboko podeljena između svoje vere u crkvu i sve veće potrebe za pravdom za žrtve zlostavljanja.