Zašto deca „prekomerno istražuju“ i kako radna memorija utiče na njihovu sposobnost fokusiranja

Zašto deca „prekomerno istražuju“ i kako radna memorija utiče na njihovu sposobnost fokusiranja

Naučnici su naučili da je deci teško da se usredsrede na zadatak i često uzimaju informacije koje im neće pomoći da završe svoj zadatak. Ali pitanje je zašto?

U novoj studiji, istraživači su otkrili da ova „distribuirana pažnja“ nije bila zato što dečji mozak nije bio dovoljno zreo da razume zadatak ili obrati pažnju, i nije zato što su ih lako ometali i nisu imali kontrolu da se fokusiraju.

Sada se čini da deca šire svoju pažnju ili iz jednostavne radoznalosti ili zato što njihova radna memorija nije dovoljno razvijena da završe zadatak bez „preteranog istraživanja“.

„Deca ne mogu da spreče sebe da prikupe više informacija nego što im je potrebno da završe zadatak, čak i kada znaju tačno šta im treba“, rekao je Vladimir Sloucki, koautor studije i profesor psihologije na Državnom univerzitetu u Ohaju. .

Sloutski je sproveo studiju, objavljenu nedavno u časopisu Psihološka nauka, sa glavnim autorom Kiankian Van-om, studentom doktorskih studija psihologije u državi Ohajo.

Sloutski i njegove kolege su uradili nekoliko studija u prošlosti dokumentujući kako deca šire svoju pažnju, a čini se da nemaju sposobnost odraslih da efikasno završe zadatke ignorišući sve što nije relevantno za njihovu misiju.

U ovom novom istraživanju, Sloutski i Van su potvrdili da čak i kada deca uspešno nauče kako da usredsrede svoju pažnju na zadatak da zarade male nagrade kao što su nalepnice, ona i dalje „preterano istražuju“ i ne koncentrišu se samo na ono što je potrebno da završe svoje zadatak.

Jedan od ciljeva ove studije bio je da se vidi da li dečja rastresenost može biti objašnjenje.

Jedna studija je uključivala decu od četiri do šest godina i odrasle. Učesnicima je rečeno da će identifikovati dve vrste stvorenja nalik pticama po imenu Hibi ili Gora. Svaki tip je imao jedinstvenu kombinaciju boja i oblika za svoj rog, glavu, kljun, telo, krilo, stopala i rep. Za šest od sedam delova tela, kombinacija boje i oblika je predvidela da li je Hibi ili Gora sa 66% preciznosti. Ali jedan deo tela je uvek savršeno odgovarao samo jednom od stvorenja, koje su i deca i odrasli brzo naučili da identifikuju u prvom delu studije.

Da bi testirali da li se deca lako ometaju, istraživači su prekrili svaki deo tela, što znači da su učesnici studije morali da ih otkrivaju jednog po jednog da bi identifikovali o kom stvorenju se radi. Bili su nagrađeni za identifikaciju stvorenja što je brže moguće.

Za odrasle je zadatak bio lak. Ako su znali da je rep deo tela koji je uvek bio savršeno usklađen sa jednom od dve vrste stvorenja, uvek su otkrili rep i ispravno identifikovali stvorenje.

Ali deca su bila drugačija. Da su saznali da je rep deo tela koji je uvek savršeno identifikovao stvorenje, prvo bi to otkrili — ali bi ipak otkrili druge delove tela pre nego što bi se odlučili.

„Ništa nije moglo da odvrati decu — sve je bilo zataškano. Mogli su da rade kao odrasli i da kliknu samo na deo tela koji je identifikovao stvorenje, ali nisu“, rekao je Sloutski.

„Samo su nastavili da otkrivaju više delova tela pre nego što su se odlučili.“

Druga mogućnost je da deca jednostavno vole da tapkaju po dugmadima, rekao je Sloutski. Tako su, u drugoj studiji, dali odraslima i deci priliku da samo jednim dodirom „ekspresno” dugme otkriju celo stvorenje i sve njegove delove, ili da dodirnu svaki deo tela pojedinačno kako bi ga otkrili.

Deca su uglavnom birala ekspresnu opciju da samo jednom dodirnu kako bi otkrila stvorenje kako bi donela odluku o tome kakav je to tip. Dakle, deca nisu škljocala samo iz zabave.

Buduće studije će se baviti pitanjem da li je ovo nepotrebno istraživanje obična radoznalost, rekao je Sloutski. Ali on je rekao da misli da je verovatnije objašnjenje da radno pamćenje nije u potpunosti razvijeno kod dece. To znači da oni ne drže informacije koje su im potrebne da bi obavili zadatak dugo u svom pamćenju, barem ne tako dugo kao odrasli.

„Deca su naučila da će im jedan deo tela reći šta je to stvorenje, ali mogu biti zabrinuti da se ne sećaju tačno. Njihovo radno pamćenje je još uvek u razvoju“, rekao je Sloucki.

„Oni žele da reše ovu neizvesnost tako što će nastaviti da uzorkuju, gledajući druge delove tela da vide da li su u skladu sa onim što misle.“

Kako radna memorija dece sazreva, ona se osećaju sigurnije u svoju sposobnost da zadrže informacije duže vreme, rekao je, i ponašaju se više kao odrasli.

Buduće istraživanje bi trebalo da reši pitanje da li je u pitanju radoznalost ili radna memorija, rekao je Sloutski.