Azijske berze u padu nakon jačanja jena i rasta cena nafte zbog sukoba na Bliskom istoku

Azijske berze u padu nakon jačanja jena i rasta cena nafte zbog sukoba na Bliskom istoku

Azijske akcije su zabeležile različite pokazatelje u ponedeljak nakon što su američke akcije blizu svojih rekorda, podstaknute očekivanjima da će Federalne rezerve uskoro započeti smanjenje kamatnih stopa radi podrške privredi. Američki fjučersi su zabeležili pad, dok su cene nafte porasle nakon sukoba između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah, što je izazvalo zabrinutost oko snabdevanja tržišta.

Predsednik Federalnih rezervi, Džerom Pauel, izjavio je u petak da je vreme da se glavna kamatna stopa smanji posle više od dve decenije. Njegova izjava sugeriše promenu kursa u monetarnoj politici, ističući da će brzina i obim smanjenja zavisiti od dostupnih podataka i procena rizika.

Nakon Pauelovog govora, jen je ojačao u odnosu na dolar, dok je kurs dolara prema jenu pao za 0,30% na 143,95 u ranom trgovanju u ponedeljak. Guverner Banke Japana je najavio moguće povećanje kamatnih stopa ukoliko inflacija ostane na putu ka cilju od 2%. Istovremeno, banka prati promene u cenama akcija i valuta.

Tokom jutarnjeg trgovanja, japanski Nikkei 225 indeks je zabeležio pad od 1,1% zbog jače valute. Hongkonški Hang Seng indeks je porastao za 1,0% na 17.786,31, dok je šangajski kompozitni indeks opao za 0,1% na 2.852,34. Australijski S&P/ASKS 200 indeks je porastao za 0,7% na 8.076,10, dok je južnokorejski Kospi indeks oslabio za 0,2% na 2.695,24.

Na američkom tržištu, S&P 500 indeks je porastao za 1,1% na 5.634,61, dok je Dow Jones Industrial Average indeks skočio za 1,1% na 41.175,08, premašujući nivo od 41.000 po prvi put od jula. Nasdaq Composite indeks je takođe zabeležio rast od 1,5% na 17.877,79.

Pauelova izjava predstavlja značajnu promenu za Federalne rezerve nakon perioda povećanja kamatnih stopa prethodne dve godine, usled naglog rasta inflacije. Cilj je bio da se uspori ekonomski rast i suzbije inflacija, ali nova situacija, sa tržištem rada koje više nije pregrejano, omogućava Fed-u da se fokusira na zaštitu ekonomije koja usporava.

Očekivanja smanjenja glavne kamatne stope već su uticala na prinos na trezorske obveznice od aprila. Međutim, postavlja se pitanje koliko će Fed smanjiti kamatne stope i kojom brzinom će to učiniti. Postoji rizik da su trgovci preterali u svojim očekivanjima, što bi moglo negativno uticati na različite investicije.

Za sada, Pauelova izjava je rezultirala pozitivnom reakcijom na Vol Stritu, sa manjim akcijama u Russell 2000 indeksu koje su zabeležile rast od 3,2%. Na tržištu obveznica, prinos na 10-godišnji trezor je pao na 3,79%, dok je dvogodišnji prinos trezora pao na 3,91%.

Na tržištu energije, američka sirova nafta je porasla na 75,34 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent dostigla 78,71 dolara po barelu.