Tramp planira govor pred Nacionalnom gardom u Mičigenu: Fokus na Avganistan i ulozi Kamale Haris

Tramp planira govor pred Nacionalnom gardom u Mičigenu: Fokus na Avganistan i ulozi Kamale Haris

Bivši američki predsednik Donald Tramp planira da održi govor pred vojnicima Nacionalne garde u Mičigenu, gde će istaći svoj spoljnopolitički rad i povezati potpredsednicu Kamalu Haris sa kontroverznim povlačenjem iz Avganistana. Govor će se održati u vreme treće godišnjice samoubilačkog napada na aerodromu Hamid Karzai, kada je poginulo 13 američkih vojnika i više od 100 Avganistanaca, za šta je odgovornost preuzela Islamska država.

Tramp, koji je bio republikanski predsednički kandidat, govoriće na Generalnoj konferenciji Nacionalne garde Sjedinjenih Država u Detroitu. Nakon što je Bajden odlučio ne tražiti drugi mandat, Tramp se usredsredio na Haris, demokratskog predsedničkog kandidata, posebno ističući njenu ulogu u spoljnopolitičkim odlukama, tvrdeći da je bila ključna u odluci o povlačenju iz Avganistana.

Na nedavnom skupu u Severnoj Karolini, Tramp je naglasio Harisovu tvrdnju da je bila poslednja osoba u sobi prilikom donošenja odluke o Avganistanu. Porodice poginulih američkih vojnika su se pojavile na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, ukazujući da Bajden nikada nije javno imenovao njihove voljene, što je bila implicitna kritika Trampu zbog nedostatka poštovanja prema veteranima.

Tokom Trampovog mandata, Sjedinjene Države su potpisale mirovni sporazum sa Talibanima s ciljem okončanja rata u Avganistanu i povratka američkih trupa kući. Bajden je nakon preuzimanja dužnosti isticao sporazum kao faktor koji ga obavezuje na povlačenje trupa, pokušavajući da prebaci odgovornost za haos koji je usledio nakon povlačenja.

Analiza povlačenja Bajdenove administracije priznaje da je evakuacija trebala početi ranije, ali je kašnjenje pripisano različitim faktorima uključujući avganistansku vladu, vojsku, kao i procene američke vojske i obaveštajnih službi. Dva najviša američka generala koji su nadgledali evakuaciju su kritikovali nedostatak adekvatnog planiranja povlačenja, dok je general Mark Mili predložio zadržavanje većeg broja snaga za podršku, što Bajden nije prihvatio.