NASA-ini astronauti zaglavljeni u svemiru da čekaju pola godine pre nego što se vrate kući

NASA-ini astronauti zaglavljeni u svemiru da čekaju pola godine pre nego što se vrate kući

Dvojica američkih astronauta koji su nedavno stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu putem Boingovog Starlajnera suočavaju se sa produženim boravkom od planiranog, što je rezultat tehničkih problema koji su naveli NASA-u da donese neobičnu odluku. Beri „Buč“ Vilmor i Sunite „Suni“ Vilijams, veteran astronauata, trebalo je da se vrate nazad na Zemlju nakon kratke posete ISS-u, ali su se kvarovi na Boingovom Starlajneru pokazali kao prepreka njihovom povratku. Odluka da budu zadržani na svemirskoj stanici dok se Starlajner vrati bez posade doneta je zbog bezbednosnih razloga, ističući važnost sigurnosti kao primarnu vrednost.

NASA, zajedno sa Boingom, radi na rešavanju tehničkih problema koji su narušili planove za povratak astronauta nazad na Zemlju. Ova situacija stvara dodatne izazove za Boing, jer će se astronauti sada morati zadržati duže nego što je prvobitno planirano. Ipak, zvaničnici ističu da astronauti na ISS-u imaju dovoljno resursa i adekvatnu obuku za ovakav produženi boravak.

Iako je došlo do ovih neočekivanih okolnosti, NASA ističe da nema gubitka poverenja u Boing i planira da nastavi saradnju sa ovim avio-gigantom. Očekuje se da će Boing uspeti da reši tehničke probleme i ponovo lansira Starlajner sa posadom u budućnosti. Ovaj incident dodatno ističe važnost postojanja više vozila sposobnih za prevoz astronauata do i sa ISS-a, kako bi se osigurala sigurnost i pouzdanost svemirskih misija.

SpaceX se takođe našao u fokusu zbog ove situacije, sa planovima da preuzme ulogu u prevozu astronauta nazad na Zemlju umesto Starlajnera. Ovim se otvara nova dimenzija u partnerskim odnosima između NASA-e, Boinga i SpaceX-a, dok se svi trude da pronađu najbolje rešenje za trenutnu situaciju.

Sve u svemu, odluka da se astronauti zadrže na ISS-u do daljnjeg predstavlja izazov za sve uključene strane, ali istovremeno naglašava važnost bezbednosti i pouzdanosti u svemirskim putovanjima.