Izrael kaže da se više vakcina protiv poliomijelitisa isporučuje u Gazu, gde humanitarne grupe traže pauzu u borbi

Izrael kaže da se više vakcina protiv poliomijelitisa isporučuje u Gazu, gde humanitarne grupe traže pauzu u borbi

Izraelske vojne snage su saopštile u nedelju da su dostavljene vakcine protiv poliomijelitisa za preko milion ljudi u Gazi, nakon što je potvrđen prvi slučaj ove bolesti na toj teritoriji u poslednjih 25 godina.

Distribucija više od 25.000 bočica vakcine u Gazi, gde su tekući sukobi i nemiri ugrozili humanitarne napore tokom dugotrajnog rata, predstavlja izazov koji zahteva brzo rešenje.

Nakon otkrića virusa u otpadnim vodama na šest različitih lokacija u julu, postoji sumnja u još slučajeva poliomijelitisa širom većinom razorene teritorije.

Organizacije koje pružaju pomoć planiraju vakcinaciju preko 600.000 dece mlađe od 10 godina i zahtevaju prekid sukoba kako bi se omogućilo sprovođenje vakcinacije. Svetska zdravstvena organizacija i Dečja agencija Ujedinjenih nacija ističu potrebu za najmanje sedmodnevnom humanitarnom pauzom.

Cilj Ujedinjenih nacija bio je dostavljanje 1,6 miliona doza vakcina protiv poliomijelitisa u Gazu, gde se stotine hiljada raseljenih Palestinaca nalazi u šatorskim naseljima bez pristupa čistoj vodi ili adekvatnom odlaganju otpada. Porodice se ponekad snalaze koristeći otpadnu vodu za piće ili higijenu.

Poliomijelitis je veoma zarazna bolest koja se prenosi uglavnom putem kontaminiranih fekalija, vode ili hrane. Može izazvati teškoće u disanju i nepovratnu paralizu, obično u nogama. Posebno je opasan za malu decu i ponekad može biti fatalan.

Prema najnovijem saopštenju izraelskog vojnog tela zaduženog za civilna pitanja Palestinaca, pet kamiona sa specijalnom rashladnom opremom za skladištenje vakcina dopremljeno je u Gazu u petak uz koordinaciju sa UN-om, dok su same vakcine stigle u nedelju.

Navodi se da će međunarodni i lokalni medicinski timovi sprovoditi vakcinaciju na različitim lokacijama u Gazi, u saradnji sa izraelskom vojskom tokom redovnih humanitarnih pauza koje omogućavaju pristup zdravstvenim centrima.

Do sada je dopremljeno preko 282.000 bočica vakcina protiv poliomijelitisa u Gazu od početka rata početkom oktobra.

Zdravstveni sistem u ovoj oblasti je ozbiljno pogođen, dok su zdravstveni radnici preopterećeni. Prema UN-u, samo oko trećina od 36 bolnica i 40% primarnih zdravstvenih ustanova u Gazi funkcioniše. Ipak, SZO i UNICEF najavljuju kampanju vakcinacije koja će biti sprovedena u svakoj opštini Gaze uz angažovanje 2.700 zdravstvenih radnika.

Pre rata, 99% stanovništva Gaze bilo je vakcinisano protiv dečije paralize, dok je ta stopa sada pala na 86%, prema podacima SZO.