Mpoks: Stručnjaci SZO odgovaraju na pitanja o trenutnoj epidemiji

Mpoks: Stručnjaci SZO odgovaraju na pitanja o trenutnoj epidemiji

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je trenutne epidemije virusa Mpoks za „međunarodnu zabrinutost“, ističući razlike u situaciji u odnosu na prethodne vanredne situacije u javnom zdravlju. Generalni direktor SZO, dr Tedros, proglasio je vanredno stanje od međunarodnog značaja za javno zdravlje (PHEIC) zbog kontinuiranog širenja virusa Mpoks u Demokratskoj Republici Kongo (DRC) i sve većem broju zemalja.

U afričkom regionu, 13 zemalja je prijavilo slučajeve virusa, sa aktivnim epidemijama u 11 zemalja, među kojima su i one koje ranije nisu beležile takve slučajeve. Stručnjaci SZO, uključujući dr Mariju Van Kerkhove, počasnog predavača na MRC centru za globalnu analizu zaraznih bolesti na Imperijal koledžu u Londonu, pružili su odgovore na ključna pitanja o aktuelnim epidemijama.

Virus Mpoks je uzročnik zarazne bolesti karakterisane simptomima poput groznice, oticanja limfnih čvorova, lezija sluzokože i osipa na koži. Dok se većina zaraženih oporavi, neki razvijaju ozbiljnije oblike bolesti. Širenje virusa se odvija putem kontakta sa zaraženim osobama ili životinjama, kao i preko kontaminiranih materijala poput posteljine, odeće ili igala.

Međunarodni zdravstveni propisi (IHR) predstavljaju međunarodni sporazum kojim je obuhvaćeno 196 zemalja, a koji definiše vanredne situacije za javno zdravlje od međunarodnog značaja na osnovu određenih kriterijuma.

Dr Van Kerkhove je istakla važnost razumevanja rizika od virusa Mpoks i preporučila izbegavanje kontakta sa zaraženim osobama, pokrivanje lezija i potraživanje medicinske pomoći. Takođe je naglasila važnost izbegavanja seksualnih odnosa ukoliko je neko zaražen.

U odgovoru na pitanja da li je virus Mpoks sličan COVID-19, dr Van Kerkhove je istakla da su ovi virusi različiti po načinu širenja i da situacija koju trenutno imamo nije uporediva sa situacijom vezanom za COVID-19.

Aktivnosti koje se preduzimaju u borbi protiv virusa Mpoks podrazumevaju globalnu podršku zemljama pogođenim epidemijom. MRC centar za globalnu analizu zaraznih bolesti na Imperijal koledžu u Londonu igra ključnu ulogu u podršci odgovora na virus Mpoks, sarađujući sa istraživačima i zdravstvenim organizacijama u zemljama pogođenim epidemijom.

Dr Lilith Vhittles iz MRC centra ističe značaj istraživanja u razumevanju ozbiljnosti virusa Mpoks kod različitih grupa ljudi, kako bi se identifikovale najbolje strategije vakcinacije i intervencije za suzbijanje bolesti.

Više informacija o istraživanjima i radu Centra za globalnu analizu zaraznih bolesti MRC-a možete pronaći na njihovoj veb stranici.