Šta su zapravo ‘zauvek hemikalije’ — i možemo li ih prevazići?

Šta su zapravo ‘zauvek hemikalije’ — i možemo li ih prevazići?

Australijski parlament najavljuje nacionalnu istragu o potencijalno opasnim „zauvek hemikalijama”. Ova odluka proizlazi iz zabrinutosti zbog nedavnih otkrića, uključujući prisustvo ovih supstanci u vodi za piće u Sidneju. Lidia Thorpe, nezavisna senatorka, ističe da su ove hemikalije označene kao „azbest 21. veka” zbog svoje široke upotrebe i duboko ukorenjenih rizika.

„Zauvek hemikalije”, poznate kao per- i poli-fluoroalkil supstance (PFAS), vežu se za ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući povezanost sa rakom. Ova činjenica postavlja ozbiljna pitanja o njihovom prisustvu u vodi, naglašavajući hitnost potrebe za rešavanjem ovog problema.

Definicija „zauvek hemikalija” obuhvata širok spektar jedinjenja, što je dovelo do različitih tumačenja i klasifikacija. Njihova sveprisutnost u proizvodima koje svakodnevno koristimo, poput kozmetike i posuđa, predstavlja izazov u praćenju i kontrolisanju njihovog štetnog uticaja.

Napredak u definisanju ovih supstanci pokazuje složenost njihove prirode i širinu njihove primene. Međutim, ograničenja u analitičkim metodama otežavaju potpuno razumevanje i praćenje svih varijanti PFAS.

Razlika između lokalne i pozadinske kontaminacije ključna je u proceni rizika od PFAS. Dok lokalna kontaminacija obično ima jasne izvore, poput industrijskih zagađivača, pozadinska kontaminacija proizlazi iz svakodnevnih proizvoda koji sadrže ove hemikalije.

Zdravstveni rizici povezani sa PFAS su tema kontroverzi i istraživanja, s obzirom na njihov potencijalno kancerogeni karakter. Dugoročni efekti izloženosti ovim hemikalijama ostaju predmet istraživanja i brige.

Vlade širom sveta preduzimaju korake ka regulisanju i zabrani određenih PFAS, prepoznajući hitnost ovog pitanja. Međutim, izazov njihove sveprisutnosti i dugoročnog uticaja na životnu sredinu zahteva dalje napore i inovacije u potrazi za održivijim alternativama.