Zašto jedenje morskih algi može pomoći u prevenciji Parkinsonove bolesti

Zašto jedenje morskih algi može pomoći u prevenciji Parkinsonove bolesti

Istraživanje iz 2024. godine ukazuje na potencijalnu korist od konzumiranja morske alge Ecklonia cava u prevenciji ili usporavanju Parkinsonove bolesti. Antioksidansi prisutni u ovim morskim algama mogu pružiti zaštitu neuronima od slobodnih radikala, što može biti od značaja u borbi protiv ovog neurološkog oboljenja.

Parkinsonova bolest je kompleksno stanje koje utiče na nervni sistem, manifestujući se simptomima kao što su tremor, rigidnost i poteškoće u pokretima. Nedostatak dopamina, neurotransmitera koji je ključan za kontrolu pokreta, uzrokovan gubitkom dopaminskih neurona u mozgu, leži u osnovi ove bolesti. Iako sama po sebi Parkinsonova bolest nije smrtonosna, može dovesti do ozbiljnih komplikacija koje značajno utiču na kvalitet života.

Prethodna istraživanja su već ukazala na vezu između antioksidanata prisutnih u ishrani i potencijalne zaštite od Parkinsonove bolesti. Na primer, neka jedinjenja poput resveratrola, elaginske kiseline, α-lipoične kiseline i mirtenala pokazala su pozitivan uticaj na neurološke funkcije u laboratorijskim mišjim modelima oboljenja.

Studije su takođe istakle da konzumiranje čaja može doprineti prevenciji Parkinsonove bolesti, verovatno zahvaljujući antioksidativnim svojstvima koje čaj sadrži. Antioksidanti imaju ulogu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, koji su prirodni nusproizvod metaboličkih procesa u organizmu.

Najnovija studija sprovedena u Japanu koristila je miševe kao model za istraživanje efekata antioksidanata iz Ecklonia cava na Parkinsonovu bolest. Rezultati su pokazali da antioksidansi prisutni u ovoj vrsti morske alge mogu pružiti zaštitu dopaminskim neuronima, smanjiti simptome bolesti i sprečiti ćelijsku smrt izazvanu toksičnim jedinjenjem rotenonom.

Potrebno je napomenuti da rezultati istraživanja sprovedenih na životinjskim modelima i ćelijama ne moraju nužno biti direktno prenosivi na ljude. Razlike u strukturi mozga i biološkim procesima između miševa i ljudi mogu uticati na interpretaciju rezultata. Stoga, dalja istraživanja su neophodna kako bi se potvrdila efikasnost antioksidanata u prevenciji ili lečenju Parkinsonove bolesti kod ljudi.

U zaključku, dok su preliminarni rezultati obećavajući, dalja istraživanja i kliničke studije su neophodne kako bi se potvrdila efikasnost i sigurnost korišćenja Ecklonia cava kao potencijalnog terapijskog sredstva za Parkinsonovu bolest.