Prekomerno vreme pred ekranom u mladosti povećava rizik od srčanih oboljenja kasnije u životu

Prekomerno vreme pred ekranom u mladosti povećava rizik od srčanih oboljenja kasnije u životu

Nova studija objavljena u Journal of General Internal Medicine upozorava da provođenje velike količine vremena pred ekranima tokom mladosti može povećati rizik od srčanih oboljenja u kasnijem životu. Istraživanje je pratilo zdravlje više od 4.000 mladih odraslih tokom više od 30 godina, otkrivajući da je vreme provedeno gledajući televiziju u ranim 20-im godinama povezano sa većim izgledima za srčani udar.

Dr. Džejson Nagata, vodeći autor studije, ističe da je važno smanjiti vreme provedeno ispred ekrana kako bi se sprečile buduće srčane bolesti. Nagata, vanredni profesor na Kalifornijskom univerzitetu, naglašava da prekomerno gledanje televizije može zameniti ključne aktivnosti poput sna i fizičke aktivnosti, što može negativno uticati na zdravlje srca.

Podaci potiču iz dugoročne studije o riziku od srčanih oboljenja kod mladih odraslih (CARDIA), koja prati hiljade odraslih tokom decenija. Svaki dodatni sat proveden pred ekranom u dobi od 23 godine povezan je sa 26% većim rizikom od srčanih bolesti tokom studije. Slično, vreme provedeno pred ekranom tokom srednjih godina takođe je pokazalo povećanje šansi za srčana oboljenja, ukazujući na dugoročan uticaj navika iz mladosti.

Studija naglašava važnost promovisanja zdravih navika u vezi sa korišćenjem ekrana već u ranoj odrasloj dobi kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i moždanih udara u budućnosti. Rezultati istraživanja ukazuju da vreme provedeno ispred ekrana u mladosti postavlja temelje za navike u vezi sa ekranima tokom čitavog odraslog doba.