Kalifornijski zakon o veštačkoj inteligenciji deli Silikonsku dolinu

Kalifornijski zakon o veštačkoj inteligenciji deli Silikonsku dolinu

Na tlu Kalifornije, zakon koji ima za cilj da reguliše moćne modele veštačke inteligencije trenutno je predmet pažnje zakonodavstva. Iako je predlog zakona izazvao podeljena mišljenja, demokratski državni senator Skot Viner iz San Franciska ističe potrebu za delovanjem kako bi se prevazišli rizici brzog napretka veštačke inteligencije. Sa druge strane, kritičari, među kojima su i demokratski članovi američkog Kongresa, upozoravaju da kaznene mere prema programerima u ovoj oblasti mogu ugušiti inovacije.

Odgovorajući na inicijativu, demokratska kongresmenka Nensi Pelosi iz Kalifornije iznela je svoje rezerve u vezi sa Zakonom o bezbednim i bezbednim inovacijama za granične modele veštačke inteligencije. Pelosi je istakla da je ovaj predlog zakona više štetan nego koristan u svojoj trenutnoj formi, a podršku u protivljenju pružila je i profesorka računarstva Fei-Fei Li sa Univerziteta Stenford.

Cilj predloženog zakona je osigurati siguran razvoj velikih AI modela, postavljajući sigurnosne standarde za programere sistema čiji je trening vredan više od 100 miliona dolara. Mere predostrožnosti uključuju testiranje pre implementacije, simulaciju hakerskih napada i implementaciju zaštitnih mehanizama za sajber bezbednost, kao i zaštitu uzbunjivača.

Uprkos kritikama, demokratski senator Viner tvrdi da bezbednost i inovacija veštačke inteligencije nisu međusobno isključive, a nedavne izmene zakona uključuju zamenu krivičnih kazni građanskim kaznama. Ipak, OpenAI, tvorac ChatGPT-a, izrazio je protivljenje zakonu, navodeći preferenciju za nacionalna pravila iz straha od haotičnog kršenja AI propisa širom američkih država.

Sve veći broj država u SAD-u preduzima korake ka regulisanju veštačke inteligencije, a polovina tih država već je usvojila zakone ili rezolucije usmerene na ovu tehnologiju. OpenAI upozorava da bi zakon Kalifornije mogao proterati inovatore iz države, u kojoj se nalazi Silikonska dolina. Ipak, kompanija Anthropic, još jedan igrač veštačke inteligencije, iznosi da predloženi zakon ima više prednosti nego nedostataka nakon određenih modifikacija.

Podršku predlogu zakona izražava i deo zajednice veštačke inteligencije, ističući potrebu za regulacijom koja će obezbediti balans između obećanja i rizika koje donose moćni sistemi veštačke inteligencije. Kompjuterski naučnik Džefri Hinton naglašava važnost regulacije veštačke inteligencije sa „pravim zubima“, a ističe da je Kalifornija prirodno mesto za početak ovog procesa.

Dok se strasti oko predloženog zakona uzburkavaju, profesori i studenti na Kalifornijskom institutu za tehnologiju pozivaju na potpisivanje peticije protiv zakona, ističući da bi propisi mogli ugušiti napredak istraživanja u oblasti veštačke inteligencije.