Ključni pregovori o globalnom sporazumu o plastici: eksperti razmatraju finansiranje i ograničenja uoči završnih razgovora

Ključni pregovori o globalnom sporazumu o plastici: eksperti razmatraju finansiranje i ograničenja uoči završnih razgovora

Meseci pred ključne pregovore o prvom globalnom obavezujućem sporazumu o zagađenju plastikom, stručnjaci su se okupili u Bangkoku kako bi razmotrili finansiranje i probleme vezane za plastiku. Četvorodnevni skup predstavlja važnu tehničku fazu u pripremi za završne razgovore koji će se održati krajem novembra u Busanu, Južna Koreja. Cilj ovih pregovora je postizanje revolucionarnog dogovora za rešavanje ozbiljnog problema zagađenja plastikom, čiji opseg je gotovo bez presedana. Mikroplastika se otkriva širom sveta, od najdubljih okeanskih rovova do vrhova najviših planina, čak i u oblacima i majčinom mleku.

Proizvodnja plastike je u poslednjih 20 godina udvostručena, a prema procenama OECD-a, mogla bi se utrostručiti do 2060. godine. Nažalost, više od 90% plastike se ne reciklira, već završava u prirodi ili na deponijama. Pregovarači su već održali četiri sastanka kako bi razmotrili mogući dogovor koji bi obuhvatio proizvodne kvote, uspostavljanje jasnih pravila o reciklaži, pa čak i zabranu određenih plastičnih materijala ili hemijskih supstanci.

Međutim, postoji nekoliko otvorenih pitanja, uključujući i pitanje da li će sporazum biti usvojen konsenzusom ili većinom glasova. Grupacije za zaštitu životne sredine ističu da bi sporazum trebalo da obuhvati ograničenja u vezi sa novom plastikom, stav koji podržavaju mnoge zemlje koje sebe nazivaju „koalicijom visokih ambicija“. Sjedinjene Američke Države sada takođe pokazuju podršku nekim ograničenjima u proizvodnji, što bi moglo biti značajno za postizanje dogovora.

Finansijski aspekti implementacije sporazuma ostaju veoma kontroverzni, kao i kod pregovora o klimatskim promenama. Dve ekspertske grupe su okupljene u Bangkoku, jedna fokusirana na finansiranje sa detaljima o upravljanju otpadom i principima „zagađivač plaća“, dok se druga grupa bavi okvirom i kriterijumima za hemikalije, plastične materijale i proizvode koji bi mogli biti predmet zabrane ili smanjenja u okviru sporazuma.

Iako postoji optimizam da je postizanje snažnog dogovora moguće, još uvek postoje nerešena pitanja i prepreke koje treba prevazići. Važno je da se države udruže u cilju rešavanja problema zagađenja plastikom, jer je to ključno za očuvanje životne sredine i zdravlja planete.