Dobre navike spavanja važne za odrasle sa prekomernom težinom, sugeriše studija

Dobre navike spavanja važne za odrasle sa prekomernom težinom, sugeriše studija

Novo istraživanje sa Univerziteta za zdravlje i nauku Oregon otkriva negativne posledice po zdravlje ljudi koji imaju višak kilograma i ignorišu signale svog tela da spavaju noću, sa specifičnim razlikama između muškaraca i žena.

Studija objavljena ove nedelje u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

„Ova studija gradi podršku važnosti dobrih navika spavanja“, rekla je vodeći autor dr Brooke Shafer, postdoktorski istraživač u Laboratoriji za spavanje, hronobiologiju i zdravlje u Školi medicinskih sestara OHSU. „Praksi spavanja, poput odlaska u krevet kada ste umorni ili odlaganja ekrana noću, mogu pomoći u promovisanju dobrog opšteg zdravlja.“

Studija je regrutovala 30 ljudi, ravnomerno podeljenih između muškaraca i žena. Svi su imali indeks telesne mase iznad 25, što ih je svrstalo u kategoriju gojaznih ili gojaznih.

„Gojaznost i kardiometaboličke bolesti su sve veća zabrinutost za javno zdravlje“, rekao je Shafer. „Naše istraživanje pokazuje da poremećaji u unutrašnjem biološkom satu tela mogu doprineti negativnim zdravstvenim posledicama za ljude koji su možda već ranjivi zbog težine.

Generalno zdravi učesnici davali su uzorak pljuvačke svakih 30 minuta do kasno u noć u laboratoriji za spavanje u kampusu Markuam Hill u OHSU-u da bi se utvrdilo vreme kada je njihovo telo počelo prirodno da proizvodi hormon melatonin. Generalno se smatra da melatonin započinje proces uspavljivanja, a njegov početak varira u zavisnosti od unutrašnjeg biološkog sata pojedinca.

Učesnici su zatim otišli ​​kući i zabeležili svoje navike spavanja u narednih sedam dana.

Istraživači su procenili vremensku razliku između početka melatonina i prosečnog vremena spavanja za svakog učesnika, kategorišući ih u dve grupe: one koji su imali uski prozor, sa kratkim vremenskim trajanjem između početka melatonina i spavanja, i one sa širokim prozorom, sa dužim trajanje između pojave melatonina i sna. Uzak prozor sugeriše nekoga ko ostaje budan prekasno za svoj unutrašnji telesni sat i generalno je povezan sa lošijim zdravstvenim ishodima.

Nova studija je potvrdila niz potencijalno štetnih zdravstvenih mera u grupi koja je zaspala bliže početku melatonina.

Takođe je otkrio ključne razlike između muškaraca i žena. Muškarci u ovoj grupi imali su veći nivo trbušne masti i masnih triglicerida u krvi, i veći ukupni rizik od metaboličkog sindroma od muškaraca koji su bolje spavali. Žene u ovoj grupi su imale veći ukupni procenat telesne masti, glukozu i broj otkucaja srca u mirovanju.

„Bilo je zaista pomalo iznenađujuće videti da se ove razlike predstavljaju na način koji zavisi od pola“, rekao je stariji autor dr Andrev McHill, docent na OHSU školi za medicinske sestre, Medicinskom fakultetu i Institutu za zanimanje Oregon. Zdravstvene nauke na OHSU. „To nije jedna veličina za sve, kao što ponekad mislimo u akademskoj medicini.“

Sledeća faza istraživanja će utvrditi polno specifične razlike u grupama koje doživljavaju ozbiljnije promene u obrascima spavanja, kao što su radnici koji rade noćne smene.

„Želimo da otkrijemo moguće intervencije koje održavaju zdravu ovu vitalnu jezgru radne snage“, rekao je Shafer.