Nova studija pruža uvid u poreklo brzih radio talasa

Nova studija pruža uvid u poreklo brzih radio talasa

Brzi radio talasi (FRB) ostaju jedna od najvećih misterija u astrofizici, ali nova istraživanja nude značajne uvide u njihove uzroke. Istraživači sa italijanskog Nacionalnog instituta za astrofiziku (INAF) analizirali su FRB 20201124A, prvi put otkriven 2020. godine, i povezali ga sa upornim radio izvorima (PRS) u njegovoj blizini.

Prethodna zapažanja PRS-a sugerišu da bi mogli biti blisko povezani sa FRB-om. Nove studije su pokazale da PRS signali dolaze iz jonizovane magline – oblaka električno naelektrisanog gasa i prašine – oko FRB izvora. Ova maglina bi mogla biti rezultat mladog magnetara, binarnog sistema sa neutron zvezdama ili crne rupe, što može generisati dovoljnu količinu energije da uzrokuje FRB signale.

Koristeći radio-teleskope kao što su Veri Large Array (VLA) i teleskop Northern Extended Millimeter Array (NOEMA), tim je otkrio da se maglina ne širi po galaksiji domaćinu, što je u skladu sa očekivanjima za magnetarsku maglu. Prikupljeni podaci omogućili su istraživačima da bolje lokalizuju izvor FRB-a i njegovu energiju, pružajući dublje razumevanje o prirodi ovih misterioznih fenomena.

Dalje istraživanje i visoka rezolucija zapažanja pružaju značajan uvid u formiranje i mehanizam FRB-a, iako još uvek ima mnogo pitanja na koja treba odgovoriti. Studija je objavljena u časopisu Nature.