Nikaragva zatvara američku privrednu komoru i 150 drugih organizacija

Nikaragva zatvara američku privrednu komoru i 150 drugih organizacija

Vlada Nikaragve zatvorila je u četvrtak još 151 nevladinu organizaciju, među njima i neke od najvažnijih trgovinskih organizacija, uključujući Američku privrednu komoru, samo nekoliko dana nakon što je vlada zatvorila oko 1.500 nevladinih organizacija, od kojih su mnoge verske prirode.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je takođe ukinulo pravni status krovne organizacije privrednih komora evropskih zemalja u Nikaragvi.

Američka komora, lokalno poznata kao AMCHAM, postojala je u Nikaragvi 47 godina. Fokusirao se na promovisanje investicija i bilateralne trgovine sa najvažnijim trgovinskim partnerom Nikaragve. Asošijeted pres je ostavio poruku komori tražeći komentar o tom potezu.

Odnosi između SAD i Nikaragve bili su zategnuti godinama, posebno od smrtonosnog gušenja masovnih uličnih protesta od strane predsednika Danijela Ortege 2018. godine, ali se trgovina nastavila.

Druge grupe zatvorene u dekretu bile su Nacionalna unija farmera i rančera, kao i privredne komore iz raznih drugih zemalja, uključujući Meksiko, Panamu i Urugvaj.

Ortega je ciljao nevladine organizacije od pobune 2018. godine, navodeći da su organizacije koje primaju strana sredstva bile umešane u ono što je smatrao pokušajem da ga svrgne sa funkcije. Do danas je njegova vlada zatvorila više od 5.000.

Ortega je u ponedeljak doneo odluku da se zatvori 1.500 organizacija, uglavnom verskih, uključujući crkve. Zvanično, vlada je saopštila da nisu pravilno prijavili svoje finansijske izveštaje vladi.

Enrike Saenz, ekonomista i politički analitičar, rekao je da je zatvaranje organizacija vezanih za privatni sektor, što je okarakterisao kao „apsolutno iracionalno“.

„Pucaju sebi u nogu iz puške“, rekao je on, napominjući da vlada smanjuje javnu potrošnju i da će sada izgubiti poslove koje su te organizacije stvorile.

„To šalje uznemirujuću poruku“ preduzećima i inostranstvu i prikazuje „klimu neizvesnosti za trgovinu i investicije“, rekao je on.

Zatvaranje utiče i na Nikaragve, jer mnoge organizacije pružaju neki oblik pomoći ljudima kojima je potrebna, rekao je on.