Dezinformacije o epidemiji Mpoksa razotkrivene

Dezinformacije o epidemiji Mpoksa razotkrivene

Epidemija mipoksa koja se proširila na nekoliko afričkih zemalja, a koju je Svetska zdravstvena organizacija nazvala globalnim vanrednim stanjem, izazvala je nagli porast dezinformacija na internetu o virusnoj bolesti.

U video snimku koji je kružio na X i Fejsbuku, Volfgang Vodarg, nemački lekar poznat po svojim stavovima protiv vakcine, tvrdi da mpoks i herpes zoster imaju iste simptome.

Lekar je takođe optužio farmaceutsku industriju da plaši ljude da bi zaradili.

Ovo je lažno. Mpoks nije epidemija šindre izazvana vakcinom protiv COVID-19.

Mnogo se već zna o virusu i sredstvima za njegovu kontrolu. Mpoks, koji je prvi put otkriven 1970-ih u Demokratskoj Republici Kongo (DRC), mnogo je prethodio COVID vakcinama.

Bolest, koju izaziva virus koji prenose zaražene životinje, ali se prenosi sa čoveka na čoveka bliskim fizičkim kontaktom, pripada porodici virusa boginja – dok je šindre vrsta herpesa.

Simptomi se takođe razlikuju, a šindre izazivaju manje, bolne lezije i osip.

Neki korisnici društvenih medija su odbacili rizik od zaraze mpoksom homofobičnim komentarima.

„U svetu ne postoji zarazna bolest čiji je prenos ograničen seksualnom orijentacijom osobe“, rekao je Ričard Martinelo, specijalista za zarazne bolesti sa Univerziteta Jejl.

„To je blizak kontakt koža na kožu koji može dovesti do širenja mipoksa, a ne nečije seksualne orijentacije.“

Virus se prenosi tečnošću zatvorenom u vezikule – male bubuljice koje se formiraju na koži – rekao je Antoan Gessain, stručnjak za mpoksi na Pasterovom institutu, dodajući da se deca mogu zaraziti kontaktom sa kožom.

Heteroseksualci sa više partnera, populacija koja je izazvala epidemiju u DRC-u krajem 2023. godine, takođe mogu preneti bolest.

Popularna teorija zavere izazvana video snimkom kontroverznog francuskog istraživača Didijea Raula iz 2022. ponovo se pojavila na društvenim mrežama.

Prema Raoultu, veoma efikasan lek koji se koristi za lečenje mpoksa postoji, ali nije dostupan.

„Najefikasniji molekul“ protiv mpoksa je „japanski lek koji se zove Tranilast“, ​​rekao je on u videu.

„Ovde (Evropa) nikada neće biti plasiran jer je izuzetno jeftin.

Ali Tranilast, koji je 1982. godine odobren u Japanu i Kini za lečenje astme, nikada nije bio klinički testiran na ljudima za lečenje mpoksa.

Međutim, vakcinacija u kombinaciji sa edukacijom rizičnih pojedinaca i izolovanjem slučajeva kontakta pomogla je svetu da obuzda izbijanje mipoksa 2022.

Raoulta, koji je bivši šef francuske istraživačke bolnice IHU Mediterranee, optužila su francuska medicinska tela da je sprovela „najveće ‘neovlašćeno’ kliničko ispitivanje ikada viđeno” upotrebe hidroksihlorokina za lečenje COVID-19.

„SZO ne može i nije naredila vladama da se pripreme za ‘mega blokade’ ili bilo koju vrstu blokade zbog mpoksa“, rekla je organizacija AFP-u, razotkrivajući dezinformacije koje su se proširile internetom.

Agencija UN je dodala da iako je njena misija da pruži „tehničke savete i podršku“, zemlje zadržavaju „suverenitet da donose odluke i akcije koje se tiču zdravlja svog stanovništva“.

Za neke teoretičare zavere, mpoks je ono što nazivaju „plandemijom“, pandemijom koju je orkestrirala SZO — za koju kažu da manipulišu velike farmaceutske kompanije.

Korisnici Tiktoka navode da je početak školske godine u Francuskoj odložen zbog mpoksa. Francusko ministarstvo obrazovanja odbacilo je te tvrdnje koje je kontaktirao AFP.