Naučnici kažu da je moždani mehanizam koji reguliše strah otkriven kod miševa

Naučnici kažu da je moždani mehanizam koji reguliše strah otkriven kod miševa

Stisak straha koji je za kičmu može postati sveobuhvatan. Pokreće kaskadu samopojačavajućih hemijskih promena u našim telima kako bi nas brzo pripremili za odgovor na pretnju.

Kada ovaj proces krene po zlu, uticaji mogu uključivati anksioznost i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) – stanje koje može dovesti do nekontrolisanih ponavljanja traumatskog događaja, držeći ljude zaglavljenima u strahu.

Ali s obzirom da većina nas nije stalno zaglavljena u režimu borba-bej-zamrzavanje i labavost, naša tela očigledno imaju neki mehanizam da obuzda ovaj odgovor na strah. Istraživači su upravo otkrili jednu od ovih kočnica u mozgu miševa.

Biomedicinski istraživač Ven-Hsien Hou, sa sedištem na Univerzitetu Jang Ming Čiao Tung (NICU) tokom studije, i kolege su otkrili ovaj mehanizam u amigdalama miša, delu mozga sisara koji je uključen u obradu memorije i emocionalne odgovore.

Kada su miševi bili uslovljeni da povežu određeni zvuk sa električnim udarom, a zatim im se pretilo tim zvukom, grupa ćelija u njihovim amigdalama se osvetlila aktivnošću.

„Kada su ove specifične nervne ćelije bile inhibirane, miševi su se smrzavali na duže vreme kada su očekivali električni udar“, objašnjava Hou.

Ovo sugeriše da su doživljavali više straha od vršnjaka čiji neuroni „kočnice straha“ nisu bili genetski ugušeni.

„Ove ćelije deluju kao kočnice, sprečavajući preterane reakcije na strah“, kaže neurofiziolog NICU Cheng-Chang Lien.

Većina ćelijskih kola koja drže naša sećanja (engrame) koje su istraživači do sada identifikovali reaguju na glutamat. Ali čini se da je ovo kolo „kočnice“ zasnovano na gama-aminobuternoj kiselini (GABA).

Prethodna istraživanja su takođe pokazala da je promena između ova dva neurotransmitera uključena u strah.

Uključene ćelije se nalaze u centralno-lateralnom delu amigdale, koja deluje kao neka vrsta biblioteke za sećanja na strah.

Čini se da novo identifikovano neuronsko kolo kontroliše koliko straha sisari izražavaju kada se pristupi tim sećanjima, suprotstavljajući se našim krugovima ubrzanja straha koji koriste glutamat.

Dok ljudi dele mnoge fiziološke karakteristike mozga sa miševima, postoje i razlike, tako da postoji još mnogo načina pre nego što potvrdimo da ovaj proces deluje isto u našem mozgu. Ali studija pruža put za pronalaženje ovih kočnica straha u nama.

Naši nalazi bacaju svetlo na složene mehanizme uključene u formiranje i regulaciju sećanja na strah“, pišu Hou i tim. „Pokazujemo da selektivna inhibicija poboljšava izražavanje sećanja na strah.“

Ako istraživači pronađu ekvivalentno kolo kod ljudi, naučnici bi tada mogli da utvrde da li ono igra ulogu u PTSP-u.

Ovo istraživanje je objavljeno u Cell Reports.