Studija otkriva da su se evropski stavovi promenili nakon invazije na Ukrajinu

Studija otkriva da su se evropski stavovi promenili nakon invazije na Ukrajinu

Nova studija koju su sproveli Margarita Klimak i Tim Vlandas ispituje kako je ruska invazija na Ukrajinu uticala na ekonomske i političke stavove u osam evropskih zemalja koje nisu direktno uključene u sukob. Koristeći podatke iz Evropskog socijalnog istraživanja (ESS), istraživači su analizirali promene stavova u Švajcarskoj, Grčkoj, Italiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Holandiji, Norveškoj i Portugalu, pre i posle invazije u februaru 2022. godine.

Nalazi, objavljeni u časopisu PNAS Nexus, pokazuju da je invazija povećala podršku demokratiji, preraspodeli prihoda i Evropskoj uniji, dok je istovremeno smanjila autoritarne i antiimigracione stavove. Promene u stavovima su bile delimično trenutne, dok su za druge bile potrebne nekoliko nedelja da se manifestuju. Autori veruju da su ovi efekti proizašli iz iznenadnog osećaja spoljne pretnje, kao i iz ekonomskih i migracionih posledica sukoba.

Studija nudi ključne uvide u to kako sukobi mogu oblikovati javno mnjenje čak i u zemljama koje nisu direktno uključene u rat. U ovom slučaju, rat u Ukrajini je doveo do jačanja zajedničkog evropskog identiteta i podrške demokratskim vrednostima među ispitanicima.

Ovi nalazi naglašavaju koliko globalni događaji poput sukoba mogu uticati na stavove prema demokratiji, integraciji i ekonomskim politikama, čak i u zemljama koje su fizički udaljene od zone sukoba.