Stručnjaci savetuju kako da se zaštitite od ujeda komaraca

Stručnjaci savetuju kako da se zaštitite od ujeda komaraca

S dolaskom vrhunca sezone komaraca, stručnjaci nude ključne savete za sprečavanje ujeda ovih dosadnih insekata. Dr. Džon Volf, profesor dermatologije na Bejlor koledžu medicine u Hjustonu, ističe da se zaštita od komaraca svodi na pravu pripremu i upotrebu odgovarajućih sredstava.

Komarci su najaktivniji u zoru i sumrak, pa je preporučljivo izbegavati aktivnosti na otvorenom u tim periodima ili se zaštititi adekvatnom odećom. Volf savetuje nošenje široke odeće svetlih boja sa dugim rukavima i pantalonama kako bi se smanjila izloženost koži.

„Izbegavajte nošenje odeće jarkih boja, kolonjske vode i parfema koji privlače komarce“, upozorava Volf.

Komarci se razmnožavaju u stajaćoj vodi, stoga je važno isprazniti sve kontejnere i posude u dvorištu koje mogu sadržavati vodu. Iako neki koriste insekticide, Volf naglašava da oni mogu štetiti korisnim insektima poput leptira i vretenaca.

Za prirodne repelente, Volf objašnjava da biljke poput lavande, eukaliptusa i citronele mogu biti manje efikasne. Najefikasniji repelenti sadrže do 30% DEET-a ili pikaridina. DEET je odobren za odrasle i decu stariju od dva meseca i može pružiti zaštitu do 10 sati.

„Preporučujemo primenu DEET-a na koži, ali nikada na licu zbog rizika od iritacije očiju i usta“, dodaje Volf. Ako koristite DEET zajedno sa kremom za sunčanje, prvo nanesite kremu, a zatim repelent.

Ako dođe do ujeda komarca, Volf savetuje primenu hladnih obloga ili ledenih paketa za smanjenje otoka i svrab, kao i korišćenje krema za hidrokortizon ili antihistaminika za ublažavanje simptoma. U slučaju ozbiljne reakcije, potražite hitnu medicinsku pomoć.

Prateći ove savete, možete značajno smanjiti rizik od ujeda komaraca i uživati u letnjim aktivnostima bez brige o neugodnostima koje ovi insekti donose.