SAD i Južna Koreja počinju zajedničke vojne vežbe, Severna Koreja ih optužuje za probu invazije

SAD i Južna Koreja počinju zajedničke vojne vežbe, Severna Koreja ih optužuje za probu invazije

Američke i južnokorejske trupe započele su u ponedeljak vežbu velikih razmera sa ciljem jačanja njihovih kombinovanih odbrambenih kapaciteta protiv Severne Koreje sa nuklearnim oružjem, koja je ponovo optužila saveznike da praktikuju invaziju.

Godišnja letnja vežba dolazi usred pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu, jer su se tempo severnokorejskih demonstracija naoružanja i kombinovanih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje intenzivirali u ciklusu ritam.

Vežba je počela nekoliko sati nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje izdalo saopštenje u kojem je ponovila tvrdnju Severne Koreje da su takve vežbe „provokativne ratne vežbe za agresiju“. On je rekao da su nuklearne ambicije Severa stoga opravdane, dodajući da je ključno „stalno održavati ravnotežu snaga za sprečavanje rata stvaranjem zaliha najvećeg odvraćanja“.

Sjedinjene Države i Južna Koreja opisali su svoje zajedničke vežbe kao defanzivne prirode i poslednjih godina proširuju i unapređuju svoju obuku kako bi se nosili sa pretnjama koje se razvijaju sa Severa.

Vojske SAD i Južne Koreje nisu odmah reagovale na saopštenje severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

Vežbe Ulchi Freedom Shield, koje traju 11 dana, do 29. avgusta, uključuju i kompjuterski simulirane ratne igre i više od 40 vrsta vežbi na terenu, uključujući vežbe sa živom paljbom. Saveznici su rekli da je ovogodišnji program fokusiran na povećanje njihove spremnosti protiv različitih severnokorejskih pretnji, uključujući rakete, ometanje GPS-a i sajber napade, i da će takođe odražavati lekcije naučene iz nedavnih oružanih sukoba.

Oko 19.000 južnokorejskog vojnog osoblja učestvovaće u vežbama, koje će se održavati istovremeno sa vežbama civilne odbrane i evakuacije od ponedeljka do četvrtka koje će uključivati programe zasnovane na scenarijima severnokorejskog nuklearnog napada.

Američka vojska nije potvrdila broj američkih vojnika koji učestvuju u vežbama niti je rekla da li će uključiti američku stratešku imovinu. Sjedinjene Države su poslednjih meseci povećale svoje regionalno raspoređivanje bombardera dugog dometa, podmornica i udarnih grupa nosača aviona za obuku sa južnokorejskim i japanskim snagama.

Vežbe bi mogle da izazovu ratoborni odgovor Severne Koreje, koja se razmeće svojim rastućim programom naoružanja i odaje verbalne pretnje nuklearnim sukobima Vašingtonu i Seulu.

Ranije ovog meseca, severnokorejski lider Kim Džong Un priredio je ogromnu ceremoniju u glavnom gradu zemlje, Pjongjangu, kako bi obeležio isporuku 250 nuklearnih lansera raketa vojnim jedinicama na prvoj liniji fronta i pozvao na neprekidno širenje nuklearnog programa svoje vojske.

Događaj je pojačao zabrinutost u vezi sa Kimovim programom naoružanja jer on pokazuje nameru da rasporedi nuklearno oružje na bojnom polju duž granice Severne Koreje sa Južnom Korejom i tvrdi da bi njegova vojska mogla da reaguje preventivnim nuklearnim napadima ako smatra da je rukovodstvo ugroženo.

Analitičari kažu da bi Kim mogao da pokuša da pojača pritisak u izbornoj godini u SAD dok unapređuje svoje dugoročne ciljeve da primora Vašington da prihvati ideju Severa kao nuklearne sile i pregovara o ekonomskim i bezbednosnim ustupcima sa pozicije snage.

Tokom prošlogodišnjih vežbi Ulchi Freedom Shield, Severna Koreja je izvela testove balističkih projektila koje je opisala kao simulaciju nuklearnih udara „spaljene zemlje“ na južnokorejske ciljeve.

Sever je poslednjih nedelja takođe odleteo na hiljade balona koji nose smeće ka jugu u kampanji psihološkog rata koja je dodatno pogoršala odnose između ratom podeljenih rivala.