Masaža lica: Trend ili efikasna borba protiv starenja?

Masaža lica: Trend ili efikasna borba protiv starenja?

Fascijalna masaža lica postala je popularna na društvenim mrežama kao metoda za borbu protiv bora i znakova starenja. Ova masaža, koja se fokusira na vezivno tkivo (fasciju) koje obavija mišiće i organe, navodno može doneti značajne promene u kvalitetu kože i izgledu lica. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ne postoje naučni dokazi koji podržavaju ove tvrdnje.

Industrija „protiv starenja“ vredela je skoro 56 milijardi funti širom sveta 2023. godine, a očekuje se dalji rast. Dok mnogi koriste kreme i kozmetičke tretmane za prikrivanje znakova starenja, fascinacija oko fascijalne masaže sugeriše da bi ona mogla pružiti dodatne benefite.

Fascijalna masaža ima za cilj da produži i poboljša fleksibilnost proteinskih molekula u fasciji, oslobađajući pritisak sa mišića i smanjujući bol. Iako je ova tehnika uspešna za smanjenje ukočenosti u drugim delovima tela, njen efekat na lice je kontroverzan.

Naučna istraživanja ne podržavaju tvrdnje da fascijalna masaža može značajno promeniti oblik lica ili poboljšati izgled kože. Kako starimo, naše telo remodelira tkiva koja sadrže kolagen, uključujući kosti i masnoće lica, što dovodi do promena u strukturi lica. Ove promene mogu uzrokovati bore i opuštanje kože, što fascijalna masaža ne može značajno uticati.

Takođe, masaža može razbiti strukturu kolagena i povećati fleksibilnost vezivnog tkiva, što može čak pogoršati pojavu bora. Masaža takođe stimuliše fibroblaste, ćelije koje proizvode kolagen, ali ne postoji dovoljno dokaza da bi masaža mogla preokrenuti smanjenje proizvodnje kolagena sa starenjem.

Pored toga, tvrdnje da fascijalna masaža može poboljšati limfnu drenažu i smanjiti volumen lica su u suprotnosti sa ciljevima mnogih anti-aging proizvoda, koji nastoje da dodaju volumen i učine kožu zategnutijom.

Za očuvanje mladalačkog izgleda, stručnjaci preporučuju upotrebu kreme za sunčanje sa visokim faktorom, hidrataciju i zdravu ishranu kao najefikasnije strategije za zaštitu kolagena i očuvanje mladalačkog izgleda.