Studija otkriva opasne toksine u viktorijanskim knjigama: Analiza pokazala opasne nivoe olova i hroma

Studija otkriva opasne toksine u viktorijanskim knjigama: Analiza pokazala opasne nivoe olova i hroma

Najnovija istraživanja pokazala su da neke knjige iz viktorijanskog doba, posebno one u jarkim bojama ukoričene u tkaninu, mogu predstavljati zdravstveni rizik zbog prisustva toksičnih metala poput olova i hroma. Studija, predstavljena na jesenjem sastanku Američkog hemijskog društva, otkrila je da su određene knjige u univerzitetskoj kolekciji sadrže opasne nivoe ovih metala.

Istraživači sa Univerziteta Lipscomb koristili su tri spektroskopske tehnike, uključujući KSRF (rendgensku fluorescenciju), Ramanovu spektroskopiju i ICP-OES (opticku emisijsku spektroskopiju sa induktivno spregnutim plazmom) kako bi analizirali pigmentaciju u knjigama iz 19. i početka 20. veka. Otkrili su visoke koncentracije olova i hroma u nekim knjigama, što može predstavljati rizik za one koji ih dodiruju ili skladište.

Istraživači su utvrdili da su nivoi olova i hroma u nekim knjigama prelazili prihvatljive granice za hroničnu izloženost, prema standardima CDC-a. Navedeni metali mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući rak i oštećenje pluća. Kao rezultat toga, bibliotekari su preduzeli mere opreza, kao što je stavljanje knjiga u plastične kese kako bi se smanjila izloženost.

Ova istraživanja naglašavaju potrebu za sigurnijim metodama ispitivanja i rukovanja starim knjigama. Takođe, istraživači se nadaju da će njihovi rezultati doprineti većoj svesti o bezbednom rukovanju ovim knjigama među bibliotekarima i kolekcionarima, i pozivaju na korišćenje ne-destruktivnih tehnika poput KSRF u budućim analizama.