Venecuelanci širom sveta protestuju protiv rezultata izbora i podržavaju opoziciju

Venecuelanci širom sveta protestuju protiv rezultata izbora i podržavaju opoziciju

U subotu su Venecuelanci širom sveta, uključujući Tokio, Sidnej i Meksiko Siti, odgovorili na poziv političke opozicije u svojoj zemlji da protestuju protiv, kako oni tvrde, nelegitimnog izbora predsednika Nikolas Madurosa. Demonstracije su organizovane kako bi se pokazala podrška opoziciji i izrazi nezadovoljstvo zbog onoga što se smatra manipulacijom rezultata izbora.

Opozicioni lideri, uključujući Mariju Korinu Mačado, koristili su ove manifestacije da izraze stav da je njihov kandidat, Edmundo Gonzales, zapravo pobedio u izborima koji su se održali 28. jula. Mačado je tokom demonstracija u Karakasu poručila da je „svaki glas važan“ i da svet mora da prepozna Gonzalesovu pobedu.

U Meksiko Siti, stotine ljudi su se okupile ispred Spomenika revolucije, ponavljajući skandiranje „Sloboda! Sloboda!“ i pozivajući na smenu Madura. Antonija Imbernon, jedna od učesnica protesta, upitala je zašto vlada Venecuele nije objavila konačne rezultate glasanja i izrazila sumnju u zvanične rezultate.

Nacionalni izborni savet Venecuele, koji je podložan vladinim uticajima, proglasio je Madura pobednikom, ali opozicija tvrdi da su njihove analize i dokumenti sa glasačkih mašina pokazali da je Gonzales zapravo pobedio sa značajnom razlikom. Mačado je pozvala ljude da odštampaju i donesu svoje glasačke listiće na demonstracije, dok su neki demonstranti u Meksiko Siti kritikovali meksičku vladu zbog njenog stava prema situaciji u Venecueli.

U Venecueli, represija protiv protivnika Madura je eskalirala, sa više od 2.000 hapšenja i 24 smrtna slučaja povezana sa protestima i optužbama o prevari na izborima. Vlasti su takođe poništile pasoše nekim opozicionim aktivistima i novinarima koji su pokušavali da napuste zemlju.

Opozicija je zatražila međunarodnu podršku kako bi se obezbedila fer procena rezultata izbora, ali su se neki ključni saveznici, poput Brazila i Kolumbije, sada zalagali za ponavljanje izbora. Mačado je oštro odbacila ovu ideju, nazivajući je uvredom za narod Venecuele.

Protesti i politički pritisci nastavljaju se u pokušaju da se postigne pravda za navodne nepravilnosti na izborima i da se podrže oni koji se suočavaju sa represijom u Venecueli.