Zemljina rotacija se usporava u „stepenicama“: Nova studija otkriva uzorke iz prošlosti

Zemljina rotacija se usporava u „stepenicama“: Nova studija otkriva uzorke iz prošlosti

Multiinstitucionalni tim geonaučnika je otkrio da se Zemljina rotacija usporava u obliku stepenica, sa dva značajna stabilna perioda. Studija, objavljena u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka, analizira podatke o sedimentima starim više od 650 miliona godina.

Prethodna istraživanja sugerisala su da se aksijalni obrt Zemlje usporava uglavnom zbog disipacije plime, ali nova studija pokazuje da stopa usporavanja nije konstantna. Istraživači su analizirali osam geoloških skupova podataka koji pokrivaju period od pre 280 do 650 miliona godina, otkrivajući da usporavanje Zemljine rotacije nije bilo glatko, već je imalo karakterističan obrazac stepenica.

Posebno su se isticala dva stabilna perioda: prvi je povezan sa kambrijskom eksplozijom, periodom kada je došlo do velikog povećanja biološke raznolikosti, dok je drugi period povezan sa najvećim poznatim masovnim izumiranjem. Istraživači sugerišu da su ovi periodi mogli imati značajan uticaj na evolucione i ekološke procese.

Podaci su takođe pokazali da je tokom proučavanog perioda udaljenost Meseca od Zemlje bila oko 20.000 kilometara veća nego danas, a dani su bili duži za otprilike 2,2 sata. Usled globalnih promena koje su prouzrokovali ljudi u modernim vremenima, efekti disipacije plime i oseke ostaju dominantni.

Tim planira dalja istraživanja kako bi proučio veze između promena Zemljine rotacije i velikih ekoloških događaja u geološkoj prošlosti.