Kina uvodi stroge mere provere zbog globalne zdravstvene vanredne situacije

Kina uvodi stroge mere provere zbog globalne zdravstvene vanredne situacije

Kina je najavila da će u narednih šest meseci početi rigoroznu proveru svih osoba i robe koja ulazi u zemlju u svetlu novog globalnog zdravstvenog upozorenja povodom virusa mpoksa. Odluka dolazi samo dva dana nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila mpoks globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

Prema saopštenju kineske carinske uprave, putnici iz zemalja pogođenih izbijanjem mpoksa, kao i oni koji su bili u kontaktu sa obolelima ili pokazuju simptome, biće obavezni da se prijave carinskim službama prilikom ulaska u Kinu. Osim toga, vozila, kontejneri i drugi predmeti iz zaraženih područja moraće da prođu kroz dezinfekciju.

Ova odluka dolazi u trenutku kada je Švedska prijavila prvi slučaj opasnije varijante mpoksa van Afrike. SZO je u sredu proglasila globalnu vanrednu situaciju zbog pogoršanja epidemije mpoksa u Africi, dok je Afrička unija dan ranije uvela vanredno stanje u javnom zdravlju zbog intenziviranja epidemije.

Mpoks, koji je prvotno otkriven kod ljudi u Demokratskoj Republici Kongo 1970. godine, zarazan je virus koji se prenosi sa zaraženih životinja na ljude i može se širiti i sa čoveka na čoveka kroz blizak fizički kontakt. Simptomi uključuju groznicu, bolove u mišićima i velike lezije na koži nalik na čir.