„Veoma jak“ tajfun pogađa japansku obalu Pacifika

„Veoma jak“ tajfun pogađa japansku obalu Pacifika

„Veoma jak“ tajfun pogodio je japansku obalu Pacifika jakim vetrovima i jakom kišom u petak, prinudivši otkazivanje stotina letova i vozova u oblasti Tokija i ostavivši više od 4.000 domova bez struje.

Smešten oko 300 kilometara južno od Tokija, tajfun Ampil imao je udare do 216 kilometara na sat dok je krenuo ka severu, saopštila je Japanska meteorološka agencija.

Nije se očekivalo da će oko tajfuna stići na kopno, umesto toga da se kreće severoistočno uz obalu Honšua i zaobiđe region Tokija, dom za oko 40 miliona ljudi, pre nego što se od subote vrati u Pacifik.

JMA je vremenski sistem ocenio kao „veoma jak“, jedan stepen ispod svoje najviše kategorije „nasilnog tajfuna“, sa maksimalnom brzinom vetra od 105 čvorova (120 mph, 195 kmh).

Agencija je upozorila ljude da „treba da budu u stanju pripravnosti za oluje, visoke talase, klizišta i poplave“ u objavi na društvenim mrežama.

Zajednički centar za upozorenje na tajfune američke vojske prognozirao je maksimalnu trajnu brzinu vetra od 110 čvorova i udare od 135 čvorova do 15:00 u blizini priobalnog regiona Čiba istočno od prestonice.

Preko 4.000 domaćinstava u susednim prefekturama Tokija, uglavnom Čiba, ostalo je bez struje od petka ujutro zbog tajfuna, saopštio je komunalni operater.

All Nippon Air je u petak otkazao 335 domaćih i međunarodnih letova, a planirano je još više za subotu, što će uticati na oko 72.000 putnika.

Japan Airlines je do sada ukinuo 361 let, pogodivši 57.000 klijenata.

Glavni delovi japanske mreže brzih vozova takođe su bili zatvoreni u petak — uključujući i prometnu deonicu između Tokija i Nagoje — dok je operater Diznilenda u Tokiju rekao da će se park zatvoriti od 15:00 časova.

Tajfun dolazi u trenutku kada Japan obeležava „obon” prazničnu nedelju kada se milioni vraćaju u svoje rodne gradove, i nekoliko dana nakon tropske oluje Marija je bacila rekordne kiše u delovima severa.

„Proverićemo naše telefone za bilo kakvu informaciju na internetu i ako se čini da je tajfun u redu, onda ćemo izaći napolje“, rekao je Isamu Teruja, 47, posetilac iz prefekture Saga koji je stigao u Tokio u četvrtak.

„Ako je kiša zaista loša, onda ćemo ostati u našem hotelu i opustiti se“, rekao je Teruja za AFP.

Tajfuni u regionu formiraju se bliže obalama, pojačavaju se brže i duže traju nad kopnom zbog klimatskih promena, prema studiji objavljenoj prošlog meseca.

Istraživači sa univerziteta u Singapuru i Sjedinjenim Državama analizirali su više od 64.000 modelovanih istorijskih i budućih oluja od 19. veka do kraja 21. veka da bi došli do nalaza.