Anketa otkriva da roditelji veruju da tehnologija ometa izgradnju značajnih veza kod dece

Anketa otkriva da roditelji veruju da tehnologija ometa izgradnju značajnih veza kod dece

Nova nacionalna anketa koju je sprovela Fondacija za mentalno zdravlje dece u saradnji sa Ipsosom otkriva da polovina roditelja smatra da previše vremena provedenog na tehnologiji i društvenim mrežama sprečava decu u uspostavljanju značajnih veza u školi. Uoči nove školske godine, roditelji su identifikovali glavne izazove za decu u izgradnji odnosa u učionici, a osim tehnologije, izdvojili su maltretiranje (30%) i društveni uticaj pandemije (22%).

Anketa, koja je obuhvatila više od 1.000 roditelja širom Sjedinjenih Država, takođe ukazuje na to da razlike u kulturi i poreklu mogu biti faktor u osećaju nepripadanja, pri čemu 19% roditelja ističe da se njihova deca bore da se uklope zbog rase, etničke pripadnosti, kulture, socioekonomskog statusa ili rodnog identiteta.

Dr Arijana Hoet, klinički direktor Fondacije i pedijatrijski psiholog u Nationwide Children’s Hospital, naglašava važnost izgradnje pozitivnih veza za mentalno zdravlje i akademski uspeh dece. Ona ističe da, iako tehnologija nije nužno loša, roditelji treba da obrate pažnju na znakove upozorenja da njihovo dete možda previše vremena provodi na ekranima, što može negativno uticati na njihove društvene veze u stvarnom svetu.

Znakovi upozorenja uključuju gubitak pojma o vremenu, zaokupljenost tehnologijom, izolaciju od društvenih aktivnosti, razdražljivost i promene u fizičkom zdravlju ili uspehu u školi.

Roditelji i nastavnici imaju ključnu ulogu u podršci deci, posebno onoj iz marginalizovanih grupa, kako bi se povećao osećaj pripadnosti i smanjili rizici od socijalne izolacije. Preporuke uključuju traženje mentora za decu, pronalaženje zajednica u kojima se deca osećaju povezano i redovnu komunikaciju s decom o njihovim osećanjima i iskustvima u školi i na društvenim mrežama.

Fondacija za mentalno zdravlje dece nudi brojne resurse za roditelje, staratelje i nastavnike kako bi pomogla u jačanju zaštitnih faktora oko dece, uključujući smanjenje vremena provedenog na ekranima i borbu protiv maltretiranja.

Ova anketa pruža uvid u izazove sa kojima se suočavaju deca i roditelji, istovremeno nudeći smernice kako bi se podstaklo zdravije okruženje za mlade učenike.