Porast slučajeva mpoksa u Demokratskoj Republici Kongo

Porast slučajeva mpoksa u Demokratskoj Republici Kongo

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je mpoks vanrednim stanjem za javno zdravlje od međunarodnog značaja, nakon porasta broja slučajeva u Demokratskoj Republici Kongo i potencijala za širenje bolesti. Ovo proglasila stanje pokreće međunarodni odgovor kako bi se mobilizovali resursi poput vakcina i dijagnostičkih testova za suzbijanje zaraze, ali ne uključuje proglašavanje pandemije.

Mpoks, poznat i kao boginje majmuna, je virusna infekcija koja je blisko povezana sa malim boginjama. Početni simptomi uključuju groznicu, glavobolju, oticanje limfnih čvorova i bolove u mišićima, dok se kasnije razvija osip na licu, rukama i stopalima.

Demokratska Republika Kongo već dugo beleži zabrinjavajuće brojeve slučajeva. SZO je izdala upozorenje zbog klade I, ozbiljnijeg soja mpoksa sa stopom smrtnosti do 10%. Ovaj soj je posebno opasan jer ima nove mutacije koje povećavaju mogućnost prenosa među ljudima.

U 2023. godini, Kongo je prijavio više od 14.600 slučajeva i 654 smrtna slučaja, dok su se brojevi nastavili povećavati tokom 2024. godine. Većina pogođenih su deca, a prenos bolesti se često dešava bliskim kontaktom i respiratornim aerosolima. U nekim delovima zemlje, kao što je Južni Kivu, zabeleženi su slučajevi koji ukazuju na seksualni prenos, što sugeriše različite metode prenosa.

Nedostatak vakcina i nisk kapacitet za testiranje dodatno otežavaju situaciju. SZO-ovo proglas o vanrednom stanju treba da pomogne u mobilizaciji potrebnih resursa i vakcina kako bi se kontrolisala epidemija. Afrički centri za kontrolu bolesti već su započeli pregovore o obezbeđivanju 200.000 doza vakcine, što je daleko od onoga što je potrebno za kontrolu bolesti u regionu.

Povećanje broja slučajeva u zemljama koje graniče sa Kongom, poput Ruande, Burundija, Kenije i Ugande, naglašava potrebu za globalnim nadzorom i prevencijom. SZO-ova deklaracija ima za cilj da koordinira međunarodni odgovor i da pomogne u mobilizaciji resursa kako bi se sprečilo dalje širenje mpoksa.

Uprkos velikim izazovima, kontrola bolesti na izvoru je najefikasnija mera. Važna je i međunarodna saradnja u prevenciji i upravljanju ovim zdravstvenim krizama, kao što je bio slučaj sa pandemijom COVID-19. SZO će nastaviti da pruža informacije o mpoksu i vodi globalne napore za borbu protiv bolesti.