Tajlandski parlament razmatra nominaciju ćerke Taksina Šinavatre za mesto premijera

Tajlandski parlament razmatra nominaciju ćerke Taksina Šinavatre za mesto premijera

Tajlandski parlament sastao se u petak kako bi izabrao novog premijera, a očekuje se da će biti nominovana Paetongtarn Šinavatre, najmlađa ćerka bivšeg lidera Taksina Šinavatre. Paetongtarn, koja je lider Pheu Thai stranke, još uvek ne obavlja izabranu funkciju, što zakon ne zahteva za premijerske kandidate. Parlament ne zahteva da ona bude prisutna na glasanju.

Ako bude izabrana, Paetongtarn će postati druga žena premijer Tajlanda i treći lider iz porodice Šinavatra, nakon svog oca Taksina i tetke Jingluk. Takođe će biti najmlađi premijer u istoriji Tajlanda.

Nominacija Paetongtarn dolazi nakon što je prethodni premijer, Sret Tavišin, smenjen zbog teške etičke povrede. Ustavni sud ga je proglasio krivim za kršenje etike u vezi sa imenovanjem člana vlade koji je bio u zatvoru zbog pokušaja podmićivanja. Ova smena je deo šire političke krize koja je uzdrmala tajlandski politički pejzaž.

Paetongtarn je priznala svoje porodične veze, ali je naglasila da nije samo očev opunomoćenik. Politika tajlandske porodice Šinavatra je poznata po polarizaciji i kontroverzama. Dok je Taksin Šinavatra bio veoma popularan, njegov uticaj i prisustvo u politici su često izazivali podele.

Nakon što je stranka Move Forvard, koja je pobedila na poslednjim izborima, onemogućena da preuzme vlast zbog blokade od strane prethodnog Senata, Pheu Thai je prešao na koaliciju sa strankama povezanim sa vojnom vladom. Ovaj potez je izazvao kritike, ali je omogućio formiranje vlade i mogućnost za Paetongtarn da preuzme vlast.

U trenutnim uslovima, gde su prethodni veto moći senata istekli, Paetongtarn će imati priliku da iskoristi svoju poziciju kako bi ojačala jedinstvo u koaliciji. Istraživači smatraju da njen direktan odnos sa ocem može pružiti stabilnost i smanjiti frakcionizam unutar koalicije.

Dok su se političke stranke pripremale za glasanje, istraživači veruju da bi usklađivanje interesa među velikim političkim igračima moglo dovesti do daljeg zadržavanja statusa quo, što bi moglo uticati na budućnost reformi i političkih promena u zemlji.