Cena gasa u Evropi raste zbog eskalacije sukoba i istrage eksplozija na „Severnom toku“

Cena gasa u Evropi raste zbog eskalacije sukoba i istrage eksplozija na „Severnom toku“

U sezoni punjenja skladišta, cena gasa u Evropi beleži rast usled intenziviranja sukoba između Ukrajine i Rusije. Istovremeno, tenzije su porasle među Nemačkom, Poljskom i Ukrajinom zbog istrage o eksplozijama na gasovodima „Severni tok 1 i 2“ koje su se dogodile pre dve godine. Poljsko tužilaštvo je potvrdilo da je dobilo nalog za hapšenje osumnjičenog koji su izdale nemačke vlasti u vezi sa sabotažom na ovim gasovodima.

Prema nemačkoj policiji, osumnjičeni muškarac, koji je živeo u Poljskoj, bio je navodno deo tima ronilaca koji su postavili eksplozive na gasovode ispod Baltičkog mora. Poljsko tužilaštvo je saopštilo da osumnjičeni nije pronađen u svom prebivalištu jer je početkom jula otišao u Ukrajinu. Pjotr Skiba iz Varšave izrazio je zabrinutost zbog toga što nemačka strana nije registrovala planirano hapšenje u šengenskom sistemu, što je omogućilo osumnjičenom da napusti Poljsku.

Nemački mediji takođe izveštavaju da policija traga i za još dvoje ukrajinskih instruktora ronjenja u vezi sa eksplozijama, ali za njih još nisu izdate poternice. Ukrajina je negirala bilo kakvu povezanost sa sabotažama, tvrdeći da bi takvo delo zahtevalo velike tehničke i finansijske resurse koje Ukrajina nije imala u vreme eksplozija. Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, izjavio je da samo Rusija može imati sredstva za ovakve akcije.

Rusija je optužila Zapad da koristi nove tvrdnje o eksplozijama na „Severnom toku“ kako bi skinula odgovornost sa sebe, dok Nemačka nastavlja sa istragom. Ralf Štegner iz SPD-a napomenuje da, iako je osumnjičeni ukrajinski državljanin, to ne znači da bi trebalo donositi zaključke o učešću država bez daljih istraživanja.

Pored Nemačke, nezavisnu istragu vodile su i Švedska i Danska, ali su prošle godine saopštile da zatvaraju slučaj zbog nedostatka dokaza o sabotaži na gasovodima „Severni tok“.